14 Johan Cruijff

Het is onbegrijpelijk maar sommige getallen associeer je onmiddellijk met bepaalde mensen. Zo moet ik bij het getal 28 altijd aan mijn vader denken. Dat is begonnen toen hij over zijn werk begon te vertellen. Hij had jaren lang gewerkt als vertegenwoordiger in wijnen en limonades en daar kwam toch vrij plotseling een einde aan.

Het ging allemaal niet meer zo goed en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het misschien wel allemaal anders was gegaan, als hij reiziger in matrassen was geworden zoals zijn broer. Hij dronk als het ware zijn eigen handel op en dat gaat natuurlijk niet goed op den duur. Hij en zijn broers konden allemaal alles verkopen, zoals wijn, matrassen, verf, speelgoed en komkommers, om maar wat te noemen. Het waren geboren verhalenvertellers en het was een feest als een van hen bij ons op bezoek kwam, of wanneer er een familiedag was. Dan werd er altijd veel gelachen.

Maar goed, hij was dus geen vertegenwoordiger in matrassen, maar reiziger in wijn en veel werd er niet meer gelachen toen dat fout ging. Ik kan mij niet anders herinneren dan dat er bij ons thuis wijn gedronken werd, weliswaar in het begin alleen op zondag bij de warme maaltijd tussen de middag, maar toch, sinds de oertijd. Mijn vader wist ook alles van wijn, vertelde veel en leerde ons graag de eerste beginselen. Hoe je een fles uitschenkt over het depot en wat de ziel van een fles zegt over de kwaliteit van de wijn. Hij wist alles van Boerenjongens en Reine Claude.

Bij mij is dat zaad op de rotsen gevallen, maar mijn oudste broer heeft een heuse wijnkelder en mag ook graag iets melden over afdronk en etiket. Het duurde wel een tijd voordat er bij ons thuis ook ’s avonds werd gedronken. Dat begon toen er bij feestjes wijnglazen met sigaretten op tafel kwamen. Het was nog een hele puzzel was om te bepalen welke sigaretten: in ieder geval Caballero zonder filter en dan Camel met en Belinda voor de meisjes. Pall Mall, Mantano (rookte mijn broer) en Samson zijn ook merken uit die tijd. Ik denk dat het zo ongeveer synchroon liep met de opkomst van de Rolling Stones.

In ieder geval werd veel snel te veel en ging mijn vader ander werk doen. Hij werd na wat omzwervingen magazijnmedewerker bij een woninginrichtingbedrijf, waar ik mij kennelijk voor schaamde. Ik heb daar eigenlijk ook wel heel goede en warme herinneringen aan, maar als ik moest zeggen wat mijn vader deed zei ik altijd dat hij vertegenwoordiger in wijn was, wat technisch klopte.

En als ik hem vroeg of hij het niet erg vond om geen vertegenwoordiger meer te zijn, dan zei hij: Ach jongen, ik heb achtentwintig jaar langs de weg gezeten. Dat is wel genoeg. Het is mooi geweest. Die 28 jaar zijn dus echt bij mijn vader gaan horen. Hij gebruikte het getal ook als synoniem voor veel: Ik heb het die jongen wel 28 keer uitgelegd, maar hij snapt het nooit, zei hij dan. Zo is dat getal echt mijn vader. En er zijn nog wel andere getallen ook die aan iemand vast zitten. Bij nummer 14 denk ik bijvoorbeeld altijd aan Johan Cruijff.

 

Ate Vegter, 3 juli 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s