6 Oma Mulder

Als mijn oma uit Sappemeer niet was overleden op 9 mei 1965, dan was zij vandaag, 24 juni 2015, 139 jaar oud geworden. Daarmee was zij dan met afstand de oudste Nederlander en zeer waarschijnlijk ook de oudste mens ter wereld, een eer die haar zonder meer toe zou komen, want ze was een hele lieve oma. De burgermeester zou natuurlijk op bezoek zijn gekomen en ook Koning Willem-Alexander zou in zijn AA-Volvo langs het Winschoterdiep de Noorderstraat opgereden zijn naar de kwekerij van mijn oom Jan en Tante Els, mijn liefste oom en tante, het huis waar zij woonde en wat dan ook zeker niet afgebroken zou zijn, zoals nu helaas wel het geval is. Willem-Alexander zou met haar een vriendelijk praatje aanknopen:
– Hoe het nu is om zo oud te zijn, mevrouw Mulder?
Waarop zij zou zeggen:
– Oud worden is mooi, jongeman, maar oud zijn is heel wat minder. Waar is de Koningin? En Willem-Alexander zou dan knikken in de richting van Máxima, waarop mijn oma hem in de wang zou knijpen en zou zeggen:
– Je bent een malle jongen, jij, je zit nog altijd vol grapjes, jij kleine prins, hè?
Ze zou al haar kinderen overleefd hebben en nog maar één schoondochter hebben, onze goede tante Fie van 89. En wij, haar kleinkinderen, zouden de grote zaal van Hotel Faber in Sappemeer geregeld hebben voor een mooi feest waar de hele familie en alle notabelen dit heuglijke feit met elkaar zouden vieren te midden van een grote toeloop van nationale en internationale journalisten. En de volgende dag zou er een mooi stukje staan in het Dagblad van het Noorden.

Mijn oma uit Sappemeer is in vrede heengegaan op die negende mei 1965. Ik heb goede en mooie herinneringen aan haar, want ik kwam daar vaak. Ze is de eerstgeborene onder alle mensen die ik persoonlijk gekend heb. Ze woonde zoals gezegd bij mijn oom en tante, die een kwekerij hadden, waar ik als jongen vaak logeerde, ook in de jaren na 1965. Haar man, mijn opa Koene Vegter, overleed reeds in 1918, toen mijn vader twee jaar oud was, en toen ook haar zuster overleed trouwde ze met haar zwager waardoor er een groot gezin ontstond van Vegters en Mulders. Het waren geen halfbroers en halfzusters van elkaar maar kalfbroers kalfzusters, zoals mijn vader altijd weer met enige triomf aan iedereen uitlegde. Het was een groot gezin, waarin veel gelachen werd, want het waren allemaal gasten, die wel iets te vertellen hadden. En toen jaren later mijn vader zelf wat ouder werd en een van mijn vrienden hem vroeg hoe of het nu met hem ging, pakte hij zijn fles wijn, schonk deze met aandacht in, keek hoe de wijn flonkerde in het glas en zei:
– Ach jongeman, mijn moeder zei het al: Oud worden is mooi, maar oud zijn is heel wat minder. Proost.

Ate Vegter, 24 juni 2015

2 Comments

  1. Wat een prachtig verhaal over Sappemeer, zelfs de Langewijk komt er in voor en dan dat verhaal over Oma Mulder, ook heel interessant. Bedankt!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s