72 De nieuwe huurder

Na Michel komt De Regt. Tja, zo gaat dat met huurders, van de een weet je alleen de voornaam en van de ander alleen de achternaam. Mijn moeder vindt het gelijk een engerd. Dat zegt ze niet. Ik vertrouw hem geen moment, zegt ze, z’n ogen staan niet goed. Mijn moeder beoordeelt iedereen altijd op z’n ogen. Daar kun je het slecht mee treffen, maar ik moet zeggen dat ze het vaak bij het rechte eind heeft. En ook in dit geval, want het blijkt een onbetrouwbaar sujet. Zo zal mijn moeder hem later noemen, wanneer hij al weer weg is, maar nu zit hij nog overduidelijk bij ons op kamers en mijn moeder heeft spijt als haren op haar hoofd dat ze hem de kamer verhuurd heeft, want ze kan niemand anders de schuld geven. Zij heeft hem als enige gesproken voordat ze hem de kamer gunde.

Al na een paar weken gaat het mis. Hij heeft een slot op zijn kamer gezet. Mijn moeder is furieus: Hoe haalt-ie het in zijn hoofd! En ze richt al haar energie op mijn vader: Derk, zeg er wat van. Hij kan toch niet zomaar zijn schroeven in onze deur draaien. Je moet er wat van zeggen. Mijn vader overziet het conflict en pakt z’n rol: Ik zal wel even praten met die jongen. Maak niet zo’n drukte. Hij zit ons niet in de weg en dat slot is morgen verdwenen. Maar daar vergist hij zich lelijk. Wanneer hij de volgende dag de stoute schoenen aantrekt en aanklopt op de deur van de contactarme huurder, doet deze niet open, maar roept: Ja! door de dichte deur. Mijn vader is hierdoor danig van slag maar gaat toch het gesprek aan, waarin hij aangeeft dat het slot van de deur moet, vanwege de werkster en de veiligheid en omdat we geen sloten in huis willen. De jongen zegt dat hij toch recht heeft op z’n privacy en dat hij niet wil dat er iemand op zijn kamer komt als hij er niet is. Mijn vader legt uit dat daar ook volstrekt geen sprake van is, maar zijn betoog verliest haar kracht nu hij beseft dat hij in zijn eigen huis voor een dichte deur staat. We praten er nog wel over, maar het laatste woord is hier nog niet over gezegd, besluit hij pleonastisch.

Geïrriteerd en besluitvaardig komt hij na de geleden nederlaag de huiskamer binnen, waar wij hijgend van ongeduld wachten op zijn overwinning: Die jongen moet weg. Ik wil geen huur ontvangen van iemand die niet met open vizier met mij wil praten. Dat lijkt ons allemaal een heel redelijk standpunt en ook mijn moeder is zichtbaar opgelucht: Dat moet je hem dan maar gaan zeggen. Nee, die jongen is niet voor rede vatbaar en ik ga niet door een dichte deur praten in mijn eigen huis. Ik zeg hem schriftelijk de huur op per eerstvolgende maand en die brief schuif ik morgen onder de deur door. Hij lacht alweer: ja, gekker heb ik het nog niet meegemaakt, sakkerloot!
Mijn vader schrijft de brief en stelt die de jongen onverwacht persoonlijk ter hand, wanneer deze door een onwaarschijnlijk toeval net zijn kamer uitkomt op weg naar buiten.

Je moet een andere kamer zoeken, zegt mijn vader, terwijl hij hem aankijkt en de brief geeft. Wij willen niet dat je de deur op slot doet. De jongeman pakt de brief aan en mompelt iets wat mijn vader helaas niet verstaat.
Een paar dagen later, het is zaterdag, zitten wij aan tafel, als mijn moeder opeens haar vinger opheft en zegt, luister! Hoor je dat?
We horen allerlei gerommel en gestommel op de trap maar niemand durft te kijken voor dat het stil is. Dan, nadat de voordeur dichtslaat, ren ik de kamer uit en stuif naar boven. Zijn kamer, die voor het eerst weer open is, is leeg. Het ruikt nog vaag naar Michel, schiet het door mij heen.
Hij is weg! roep ik naar beneden.
Ik kijk de kamer rond, maar niets herinnert aan zijn aanwezigheid, behalve een krant, De Telegraaf – die lezen wij nooit – en twee colaflesjes – dat drinken wij nooit – in de prullenbak. Inmiddels komt ook mijn moeder naar boven. Ze strijkt zacht met haar vingers over de twee gaten in de deurpost. Het slot is weer weg. O, wat zonde, zegt ze, zo’n jongen toch…

Ate Vegter, 2 september 2015

http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s