74 Rommelmarkt

Er zijn vele ijkdata in het jaar die precies aangeven hoever je bent: Nieuwjaarsdag, Koningsdag, oké, dat was altijd Koninginnedag, maar het principe blijft hetzelfde, onze gezamenlijke verjaardag is er ook zo een. En dan heb je de laatste schooldag als het begin van de zomer en de rommelmarkt als het begin van de herfst. Morgen is het zover. Dan is er zoals altijd op de eerste zaterdag van september in Monnickendam de jaarlijkse rommelmarkt in en om de Opstandingskerk. Erg vroeg hoef je niet op te staan, want we beginnen gewoon om negen uur, maar neem wel een regenjasje mee, want de hele dag dreigt in het water te vallen.

Vorige week was de plaatselijke ophaaldag en toen hebben we alles wat we konden missen buiten op straat gezet. Het was wel even slikken maar het is mij ook dit jaar toch weer gelukt een flinke doos boeken bij elkaar te sprokkelen. Weet ik nog wat er in zit en wat ik dus zal gaan missen over een paar maanden, als ik er niet op bedacht ben? Agatha Christie, een paar managementboeken, stijl- en schrijfwijzer van de Volkskrant van 100 jaar geleden, oude Vestdijks (alle Vestdijks zijn natuurlijk oud maar je snapt het wel). Ik heb gewoon niks met die man. Hermans en Reve en Wolkers kan ik echt niet wegdoen, Mulisch wel vreemd genoeg, maar al die prachtige dagboeken van de inmiddels ook al overleden Hans Warren helemaal niet. Juist hij heeft mij in de jaren negentig aangespoord om te schrijven, verhalen en dagboeken en ook nu gebruik ik hem en Wolkers nog vaak als inspirtatiebron en aanmoediging. Als je zo waar en zo eerlijk durft te schrijven, dan ben je wel een echte held. Ik ben nog veel te vriendelijk en sociaal wenselijk, bang ook wel, maar misschien heb ik ook wel minder uitgesproken opvattingen. Mulisch is overigens de enige van dat rijtje die met vier regels te vinden is in de Franse Encyclopédie Robert: Écrivain néerlandais (1927-2010). Poète, philosophe, essayiste, romancier, il est notamment l’auteur de La Découverte du ciel, adaption du mythe de Prométhée. Mooi hè.

Wat zat er verder nog in, o ja, een culturele reisgids van Frankrijk. Heerlijk om te lezen, maar ja, dat doe ik ook niet vaker dan heel af en toe en ik heb altijd Frankrijks Mooiste Rondritten nog, daar kun je echt mee op reis. Het is wel een heerlijk gevoel dat er nu weer een hele doos ruimte in mijn boekenkast is, dus ik kan morgen naar hartelust pluizen en speuren en wie weet wat ik tegenkom. Tip: Nooit naar iets op zoek gaan, maar gewoon snuffelen en opeens sta je met een boek in je handen wat je altijd al wilde hebben but were afraid to buy of zoiets. We staan morgen wel om negen uur aan de hekken, weer of geen weer: tot acht uur is het droog en van negen tot twee is er 60 tot 80 procent kans op regen en dan is de markt ook zo ongeveer wel afgelopen dus het wordt een natte business. Laura gaat op zoek naar reisgidsen Zuidafrika en Sri Lanka en een bedlampje voor Sofieke en ik kijk nog even naar een goeie pick up, platen en boeken natuurlijk, want van boeken heb je nooit genoeg en van de rest heb ik geen verstand, al heb ik vorig jaar een heerlijke kamerjas op de kop getikt en twee jaar geleden een klassieke radio uit de jaren 70. We zullen wel zien. Kom je ook? Het wordt vast leuk. Je mag blijven eten!

Ate Vegter, 4 september 2015

http://www.atevegter.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s