90 Op de vlakte

Het is de bus van de Snelle Vliet die mij terugbrengt naar de vierde klas van de lagere school. We gaan met de bus naar zwemles. De zwemlessen worden gehouden in Zwembad de Overdekte, in de Willem van Hillegaersbergstraat, tegenover fietsenmaker Kool, de man die altijd moppert maar wel je fiets op tijd klaar heeft. Ook gaan we met de Snelle Vliet op schoolreisje naar de zandafgravingen bij Lunteren en de Bedriegertjes bij Arnhem. Die bedriegertjes zie je nu wel vaker, op het Schouwburgplein in Rotterdam en ook op het Mercatorplein in Amsterdam. De kinderen spelen er graag. De bus die mij aan dit alles doet denken staat bij het bezoekerscentrum van Maasvlakte 2. We zijn er met z’n vijven. Vijf jongens van de Havo, examenjaar 1972. We zien elkaar elk jaar sinds de reünie in Tweeduizendzoveel bij Jouke thuis. Dat is een hele gezellige dag en met een paar jongens besluiten we dat het wel aardig is om elkaar nog eens te zien. En zo geboort een nieuwe traditie. We verzamelen deze keer om 10 uur bij Erwin, waar we ruimhartig onthaald worden op koffie en broodjes. Dan rijden we in een uur naar de Tweede Maasvlakte.

Het is een reis om je ogen bij uit te kijken, zeker als je er zoals in mijn geval al heel lang niet geweest bent. De laatste keer dat ik in Pernis ben bijvoorbeeld, is wanneer ik daar mijn MULO-examen doe in 1970. De twee jaar Havo, waar ik deze jongens leer kennen sluiten daar mooi op aan en ook deze cirkel is daarmee weer rond. Pakhoed zit er nog steeds en heeft nog mooiere hoedendozen neergezet. Het hele gebied is adembenemend, achterland van een wereldhaven, of is het de wereldhaven zelf. Dan opeens zijn we er en drinken we een kopje koffie in het bezoekerscentrum, waarna we met de boot door het gebied varen. Het is meer dan prachtig weer en we worden door de speaker herhaaldelijk uitgenodigd op het bovendek plaats te nemen, waar we al zitten. De grootte der schepen en het daarmee samenhangende aantal te laden containers lijkt wel voortdurend toe te nemen, totdat wij eindelijk onze bestemming bereikt hebben: het grootste schip ter wereld, met een lengte van 382 meter, wat op zich geen record is en een onoverzichtelijke breedte van wel 124 meter. Dat is acht keer de Kuip. Het is een enorme catamaran die booreilanden omarmt en verhuist en luistert naar de naam Pioneer Spirit. Hij heette eerst Pieter Schelten, maar die bleek fout in de oorlog en toen hebben ze snel de naam veranderd. Ook varen we nog langs de Stena Don. Dat is een gevaarte dat in de gasgebieden een gat boort en er een dekseltje op doet, waarna het booreiland erop gezet wordt. Ik had daar allemaal geen idee van maar nu dus wel. Ik vind het indrukwekkend, temeer daar we eigenlijk gewoon op zee zitten, maar nu dus op Maasvlakte 2. Het opspuiten van zand doen ze met veel water en dat noemen ze rainbowen. Maar het leukste is natuurlijk dat we dit met elkaar doen en lekker kletsen over alles. Ook over vroeger maar steeds meer over nu, over ons werk, over scholen, verhalen en verhuizen en veel over de politiek. We besluiten volgend jaar weer vlak na de Algemene Beschouwingen te gaan, want dat stimuleert het gesprek.

Na afloop van dit marine avontuur heeft Erwin geboekt bij Restaurant Waalhaven, wat direct tegen vliegveld Zestienhoven aanligt (Airport Rotterdam The Hague heet je nu, maar voor mij blijf je altijd Zestienhoven), waar we vele kleintjes en een enkele Transavia zien opstijgen of landen. Ook de traumahelikopter wil gezien worden. Het is een prachtige plek op een prachtige dag. We genieten er van Spaanse witte wijn en Rotterdamse kroketten en die smaken lekker. Op de leestafel binnen ligt het Feyenoord Magazine en ja, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.

Ate Vegter, 20 september 2015

http://www.atevegter.wordpress.com

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s