96 Burendag

Nog even over die buren in Rotterdam, dat is toch wel een mooi rijtje en het kan nog wel even want gisteren zag ik in een reclame van Douwe Egberts, zei ik het niet, dat het morgen burendag is en vandaag is het morgen dus daar gaan we. Ik noem ze even van links naar rechts en dan doe ik er nog een paar kleine feitjes bij. Het is grappig dat ik een aaneengesloten rijtje weet en daarbuiten niks, daar stopt het gewoon. We beginnen op de Schiebroeksesingel en dan het hoekje om naar het Arolsenplein, voor wie daar bekend is.

Ik noem de namen van de buren die er woonden toen wij er in 1961 kwamen wonen en tussen haakjes de latere buren in hetzelfde huis, voor zover ik dat nog weet. O jee, waar ben ik aan begonnen. Nou daar gaan we. Wij wonen op 41 en op 37 woont Schiereck, dan Zegwaard (Basoski) , De Jong, Van Amerongen (Brants), dan wij, dan Schroot (Hoogeveen), Van Klaveren (van de buurmeisjes), Van Schaick, Van Stuijvenberg, Visser (Kop), Roeks. Ik vind het een prachtig rijtje op burendag. Een eerbetoon aan de hechtheid van de straat en de staat van mijn geheugen natuurlijk ook. Achter elke naam schuilt een verhaal en dat is maar goed ook. Schiereck had bijvoorbeeld een grote zelfbediening op de Kleiweg en een dochter Janneke die met ons op straat speelde in de zomer. Later trouwde ze met een jongen die een hele grote Amerikaanse stationcar had met dat hout weet je wel. Zegwaard was een heel lief oud stel met veel gordijnen en boeken en een heerlijke geur in hun huis. Toen zij overleden waren kwam Basoski, dat was een heel jong hip stel en werd het op eens een heel modern huis. Ik heb dat altijd vreemd gevonden. De Jong had twee prachtige Schotse Collies, altijd heel goed verzorgd en een feest om te zien. Van Amerongen had een brilletje, dat is een Volkswagen kever met een spijltje in de achterruit. Het was een zwarte en het schijnt ook een hele vervuilende auto te zijn, maar dat wist toen nog niemand en bovendien was het überhaupt geen onderwerp van gesprek. Hij klonk wel lekker en had een kattenbak, voor wie nog weet wat dat is. Die Van Amerongen belde ons ’s avonds nog wel eens op wanneer ik in een driftbui te hard met de deuren had gesmeten. Mijn moeder schaamde zich dan natuurlijk rot, dus je begrijpt, ik vond het een hele fijne vent. Dan wij en aan de andere kant begint het dan met Schroot, ook een heel oud echtpaar, waar ik nog een apart verhaal over moet vertellen. Toen hij overleed en zij verhuisde, kwam hun dochter met haar gezin er wonen (Hoogeveen). Met een kleindochter van hen ben ik nu nog bevriend via Facebook (hoi Inge).

De buurmeisjes van Van Klaveren heb ik al verteld, dan Van Schaick, waar mijn moeder in latere jaren opeens bevriend mee raakte. Van Van Stuijvenberg weet ik niet zoveel meer, maar van Visser des te meer want ik was heel erg verliefd op Kirsten Visser, maar die ging ook verhuizen, wat voor mij een groot verlies was, maar wat, daar ga je weer, ook niemand wist. Ik heb haar nooit meer kunnen vinden. Ik was negen denk ik, of acht. Dan mevrouw Roeks, waar ik altijd de hond van mocht uitlaten, Nobby. En waar ik op Prinsjesdag naar de gouden koets en de troonrede keek, want wij hadden nog geen televisie. Dat is wel even genoeg buren voor vandaag. Maak er een mooie dag van!

Ate Vegter, 26 september 2015

http://www.atevegter.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s