130 Donkere dagen

De herfst is nog in volle gang en de bladeren ruisen ruimschoots naar beneden. Je ziet de mooiste plekjes in Monnickendam op de Vesting, op de verschillende begraafplaatsen en ook vanuit onze eigen tuin is de herfst een echt mooi afvalfeest om te zien. Eigenlijk is het overal mooi in Monnickendam en regelmatig voel ik mij dan ook bevoorrecht dat ik hier zo mooi mag wonen.

Ook de wintertijd is aangezet. Ben je er al weer een beetje aan gewend? Ik voel me die eerste paar dagen na het verzetten van de klok altijd wat moeder dan normaal. Minder energie zal ik maar zeggen. De rest van het jaar ben ik weer gewoon vader.

Met die dondere dagen komt er een heel aardige reeks evenementen op ons af. Vroeger in Rotterdam vierden wij alleen Sinterklaas en Kerst, maar hier begint het al dit weekend met op zaterdag de grote Halloween optocht. Het is een hele enge spookspeurtocht door de oude stad die aan kinderen onder de zes ontraden wordt, vanwege de engte. Ook aan oudere mensen, van zeg maar boven de 62, zou ik het niet aanbevelen vanwege mogelijke hartaanvallen, maar verder is iedereen natuurlijk oud en wijs genoeg om te beslissen hoe eng hij wil gaan. Sofieke is al helemaal voorbereid en wil graag als heks met een kromme neus en een pukkel en donkerrood met zwarte lippenstift. Ik vraag me af of wij dan nog naast haar durven lopen, maar dat zal wel moeten, want alleen durf ik ook niet.

Dan is het zondag Allerheiligen en maandag de Allerzielentocht, de dodendans door de oude stad, waarbij we met z’n allen in ganzenpas achter de dood aan lopen, op gepaste muziek van Hailander. We bidden dan speciaal voor de doden die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur. Na afloop is er een toost op het leven in de Vermaning.

Dan krijgen de koeien weer staarten met Sint Maarten: 11 november is de dag dat mijn lampje branden mag. Dat betekent ook ruimschoots snoep inslaan voor langslopende kinderen en na afloop weer heel veel snoep opslaan. Dat is eigenlijk het leukste moment: de oogst van de avond op tafel kiepen en ordenen. De viering van Sint Maarten lijkt de laatste jaren weer in opkomst.

Zie ginds komt die andere Sint ook al weer aan met de stoomboot in de haven op zaterdag 14 november. Dat is altijd het grootste kinderfeest van het jaar, wat zo ongeveer drie weken duurt met eerst de intocht, dan die hele schoenenzetterij en dan het feest zelf op school, in het Weeshuis en waar niet eigenlijk. Hou het voor de aardigheid maar es bij dit jaar, hoe vaak de kinderen Sinterklaas vieren. Je komt die man overal tegen. Nu begrijp ik ook eindelijk waarom hij niet per se elke dag tijd heeft om iets in je schoen te doen. Ik ken geen feest wat vaker en dan ook nog op zoveel verschillende dagen en gelegenheden gevierd wordt. Met als lokale bijzonderheid – die ik inmiddels zeer heb leren waarderen – de uittocht op 6 december vanuit de Grote Kerk naar de Haven en uitzwaaien. Dan zijn we er ook wel weer voor een tijdje klaar mee.

Ate Vegter, 30 oktober 2015

http://www.atevegter.wordpress.com

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s