152 Pieterbaas

Gisteravond heeft Sofieke weer haar schoen gezet. Ze heeft ook het gevonden sinterklaaspapier erbij gelegd, zodat Piet het weer kan meenemen, en haar verlanglijstje, ongeveer de halve reclamefolder van Top Toys, uitgescheurd en opnieuw opgeplakt. Ik zie van dergelijke handelingen niet altijd de zin, maar goed. En worteltjes natuurlijk, want dat paard heeft het ook maar zwaar. Worteltjes genoeg hier in huis met al die konijnen. Iedereen denkt dat we er twee hebben, maar we hebben natuuurlijk ook nog de Lapin van de Hema die sinds kort weliswaar werkloos maar toch min of meer in ere hersteld op de kookplaat staat. Voor het mooi, want dat is ie wel. Mooier dan het koffiezetapparaat van de Hema, wat hier ook staat, maar wat toch akelig schenkt.We denken er over om het te vervangen door een serieuze en hele mooie Moccamaster. Zoek die maar eens op. Wel met de hand blijven zetten graag en geen stoomafblazende Italiaanse gekkigheid in huis.

Ik dwaal af. Sofieke heeft opnieuw haar schoen gezet, liedje gezongen, tanden gepoetst, voorgelezen, lekker slapen en gezond weer op en gelukkig was vanmorgen alles weer normaal. Schoentje stond er nog met pakje erin, stewardess van Playmobil, wortels weg en sinterklaaspapier ook. Opgeruimd staat netjes. Wat mij wel opviel was dat het pakje helemaal niet onder het roet zat, nooit eigenlijk. Zwarte Piet ook niet hè, ook nooit. Ja, zijn gezicht is zwart, dat ziet een blinde, maar die pietenpakjes zijn altijd kraakhelder en kleurrijk en nooit geen roetvegen. Ik bedoel maar, je moet over dat soort dingen niet gaan nadenken, want je komt tot de meest vreemde ontdekkingen. Het zal toch niet dat Zwarte Piet zijn pakje uittrekt en naakt door de schoorsteen gaat. Daar moet ik toch niet aan denken, dat je hem dan per ongeluk tegenkomt. Van de week ging Sofieke naar de WC en zei ze dat Zwarte Piet ook moet plassen. Ja, zei ik voor ik er erg in had, met een zwart piemeltje. Ja, zei Sofieke. Case closed. Dat zegt genoeg. We hoeven er verder niet over uit te weiden.

De vraag is wel wat Sinterklaas op het dak doet. Wanneer je Het Prentenboek van Tante Pauw doorbladert dan zie je dat hij daar een prominente rol vervult in de aansturing van de pieten. Het is eigenlijk een veredelde vorm van Management by Walking Around, maar dan in de maneschijn. Zou dat niet beter vanaf de grond kunnen? Iets meer afstand en iets meer focus, dat werkt vaak het beste. Sinterklaas is natuurlijk ook niet zwart. Omdat hij niet de schoorsteen in gaat zult u zeggen, maar dat weten we niet en hier ligt dan ook des poedels kern: Zwarte Piet zijn pak is ook niet zwart, ik zei het al eerder. En probeert u zelf maar eens met een wit overhemd in de schoorsteen te kruipen, je kunt voor het gemak heel goed van onderaf beginnen. Het resultaat zal je niet verbazen, je wordt roetzwart. En wat belangrijk is, je kleren veel meer en erger dan je gezicht, want je houdt je gezicht natuurlijk niet tegen de schoorsteenwand en je kleren als vanzelf wel. Laten we wel wezen. Iedereen weet natuurlijk waarom Zwarte Piet zijn pak niet onder het roet zit. Omdat wij zelf de pakjes in de schoen doen. De rest is verdichting. En als je je niet kunt identificeren met de poëzie van dit verhaal, dat ben je misschien blij om te horen dat dat ook niet hoeft. Ik identificeer mij ook niet met Sinterklaas en ook niet met Zwarte Piet, al heb ik wel meer met hem gemeen dan met de oude baas. Voorlopig tenminste, ik zie wel een kentering aankomen. Wat veel mensen niet zien is dat Zwarte Piet uiteindelijk de baas is. Hij beslist wie de koek krijgt wie de gard. Hij gluurt door iedere schoorsteen of ie nog stoute kinderen zien. Hij roept ons op de stoomboot reeds toe: Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe! Sint zwaait alleen maar, geeft handjes en cadeautjes, maar het oordeel is aan Zwarte Piet. Hij maakt de afweging. Zijn rol wordt dan ook schromelijk onderschat wanneer je het alleen maar over zijn kleur wil hebben. Voor wie het ziet.

 

Ate Vegter, 22 november 2015

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s