184 Sporten is gezond

Als je jong bent kun je je leven nog niet naar je eigen voorkeuren indelen. Alles staat nog op het programma. Of je nou van rekenen en tekenen houdt of niet, het staat op het rooster. Dat geldt ook voor gymnastiek, want laten we niet afdwalen. Je kent ze wel die gymnastiekzalen, met een kleedkamer voor de jongens en een voor de meisjes, met een bank in het midden. Je moet dan in het proces van het omkleden jezelf over die bank zien te werken. Aan de ene kant mag je alleen in gewone kleren en aan de andere kant alleen in gymnastiekkleren. Dat geldt met name voor de gymschoenen in verband met de heiligheid van de sportvloer.

Voor mij is er geen vernederender dracht dan gymkleren denkbaar, laat ik er maar duidelijk over zijn. De altijd te koude kleedruimte en het besef dat nu het meest verschrikkelijke uur van de week aanbreekt heeft in de loop der jaren een diepe afkeer opgebouwd. Ik overdrijf niet graag, maar weerzin is wellicht nog een beter woord. Het enige goede aan de kleedruimte is dat je er na afloop ook weer normaal kunt worden. Mijn afkeer heeft natuurlijk te maken met mijn gebrek aan sporttalent, maar ook met dat wat er in jongens vaart als ze een bal zien. En ook met wat Janis Ian zo mooi zingt in At Seventeen: ‘And those whose names were never called, when choosing sides for basketball.’ en wat in het Nederlands zo treffend poten heet.

En ik begrijp ze wel die jongens, want ik zou mezelf ook niet kiezen. Afijn, dat is allemaal long ago and far away en it isn’t all it seems, at seventeen. Bijkomende frustratie is natuurlijk dat sporten niet gaat over lekker sporten, maar dat het altijd gaat over winnen. Wie ooit heeft bedacht dat meedoen belangrijker is dan winnen heeft geen verstand van sport en heeft nooit vanuit de verliezer gedacht, want die weet wel beter. En waarom zou je ook, waarom zou je, als je ergens heel goed in bent, je bekommeren om die ander die er niks van bakt. Ik bekommer mij ook niet om de honderdduizenden analfabeten, die er alles aan doen om niet te laten merken dat ze niet kunnen lezen of schrijven. Gelukkig zijn er ook mensen die dat wel doen.

Sporten is goed en gezond en ik stimuleer graag elke fysieke prestatie die je maar wil leveren, maar pas wel een beetje op. Ongeveer anderhalf miljoen mensen per jaar ondergaan in Nederland een medische behandeling vanwege een sportblessure en een dikke vijftienduizend daarvan worden opgenomen in het ziekenhuis. Tussen de vijf en de tien mensen overlijden per jaar aan een sportongeluk. Het overkomt mij niet, zul je misschien zeggen, want dat zeg ik ook, maar het zegt ook iets over de vermeende gezondheid van sport. En het zou kunnen dat je langer leeft wanneer je gezonder leeft en meer sport, maar wat is eigenlijk de meerwaarde van die paar jaar als je je hele leven moet rondrennen in de meest afzichtelijke outfits. O ja, dat was ik alweer vergeten, als je het leuk vindt moet je het natuurlijk gewoon doen. Ik doe ook het liefst die dingen die ik leuk vind.

Ate Vegter, 24 december 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s