188 De Spiegel

Ik kijk naar de brandweerkazerne. Ook daar is het stil. De rode brandweerauto steekt scherp af bij de sneeuw waaronder hij beladen is. De ramen zijn schoongemaakt. Hij staat klaar om uit te rukken, maar nergens is brand. We lopen door naar het begin van de Niesenoortsburgwal, klimmen omhoog en laten de slee één keer weer naar beneden roetsjen. We lopen verder naar het Galgeriet. Het is hier stiller dan overal op deze tweede kerstdag met zijn aanhoudende sneeuw. Je zou eigenlijk van elke dag een tweede dag moeten hebben. Wat je dan op de eerste dag verprutst kun je op de tweede dag weer goed maken en wat goed gaat op de eerste dag, ach… We lopen door naar het Hemmeland. In de verte zien we het nieuwe hotel, waarvan de contouren verdwijnen in de hoge sneeuwlucht. Het is zwaar om zo door de sneeuw te ploeteren, maar Sofieke en Snuffie lijken alleen maar plezier te hebben. Vanaf de slee probeert ze hem te grijpen, maar hij ontsnapt steeds rakelings en lijkt zich dan weer te willen laten grijpen. Tot ze van de slee valt. Ik zie schrik in haar ogen en pak haar op. Ze verbijt zich en huilt niet.
– Kom, zeg ik, we gaan even bij het nieuwe hotel kijken. Het is nog een aardig end lopen. Het oude Mirror Paviljoen staat er leeg en troosteloos bij, zo snel slaat verval toe. Rond het hotel is meer vertier. Langzaam rijdende auto’s proberen zonder schade te maken te parkeren op de riante maar ook spekgladde parkeerplaats, waar we vroeger in het zand lagen. Ze hadden hier nog wel even kunnen strooien. Ik parkeer de slee naast de ingang en we lopen naar binnen.
– Naar de lift, fluister ik tegen Sofieke, terwijl ik Snuffie kort bij me houd, snel!
We hoeven niet lang op de lift te wachten en schieten naar binnen. Ik druk op het knopje van de zevende. Het is een soort glaslift, waardoor je aan drie kanten naar buiten kunt kijken. Het is adembenemend mooi om zo in de sneeuw te worden opgenomen. Normaal kun je helemaal bovenin gemakkelijk de skyline van Amsterdam zien, maar nu worden we duizelig van de sneeuwvlokken die langs ons heen suizen in de peilloze diepte. Op de zevende aangekomen, blijven we staan kijken naar de sneeuw, alsof we in zo’n souvenirbol zitten die net geschud is. Snuffie lijkt de losse vlokken te willen volgen maar raakt steeds het spoor bijster.
Dan hoor ik een sirene. Ik druk op het knopje BG. De deuren sluiten zich en direct daarna zakt de lift. Buiten aangekomen lopen we terug naar de brandweerkazerne. De brandweerwagen is verdwenen. Was er toch ergens brand, of een gesprongen waterleiding misschien. In de verte zie ik zwartwit gekwispel:
– Kijk eens Snuffie, Sofieke! Daar is Tjebbie! Met Peter en Karen. We lopen op hen af we begroeten elkaar met een zoen.
– Hoi, zegt Karen, zullen we even koffie gaan drinken of warme chocolademelk? Of is het al tijd voor een borrel?
– Ja leuk, dan bel ik Laura even, zeg ik, mijn voorkeur voor koffie of wijn in het midden latend. We lopen terug naar het Hemmeland.
– Zullen we naar de Spiegel gaan? Het is mooi geworden hè?
– Ja, prachtig! Die nieuwe eigenaren hebben er wel werk van gemaakt.
De Spiegel is de nieuwe naam van het verbouwde Mirror Paviljoen. Het hotel is er uiteindelijk nooit gekomen en toen de Mirror verkocht was, hebben de nieuwe eigenaren er een ruim en gezellig restaurant van gemaakt. De kale ruimte beneden met z’n harde stenen vloer is met veel liefde en hout omgetimmerd tot een gezellige, aangename ruimte, waar we nu regelmatig te vinden zijn, ook omdat het eten zo goed is. Op weg erheen laten we de honden lekker ravotten, maar nu we naar binnen gaan moeten ze toch echt aan de lijn. We hangen onze jassen op en zoeken een vrij tafeltje bij het grote raam. Net als we besteld hebben komt Laura binnen en zijn we weer compleet. Het is toch wijn geworden, met kaas en bitterballen.

Ate Vegter, 27 december 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s