200 Stereo

In augustus 1969 kocht ik mijn eerste elpee. Het was een elpee van de Mega’s, een Rotterdams bandje dat niemand meer kent. De elpee heet Mega’s Meganique, kostte 9,95 in guldens en was in de aanbieding voor 6,95 en daarmee binnen mijn budget. Een paar jaar geleden stond hij te koop bij Concerto in de Utrechtsestraat in Amsterdam voor 49 gulden en hij is nu zeker dat bedrag in euro’s waard. Ik verkoop hem niet want 50 euro is zo op en van deze elpee heb ik al bijna vijftig jaar plezier. Hij staat nu op Marktplaats voor 30 euro met als omschrijving: Sixties nederbeat Mega’s Meganique 1968. Dankers uitgave dl 1002. Zeldzame rarity binnen de nederpop, collectors item, op onzin biedingen geen reactie. Kijk ook eens naar mijn overige advertenties, ik heb veel nederbeat lp’s en singles.

Het is een echte Rotterdams produktie, opgenomen op 8, 9, 22 en 24 maart 1968 onder leiding van Eric Bakker. De foto’s op de hoes zijn van Max Koot, de kleding van de boys is verzorgd door Gebr. Coster, dat kun je ook wel zien; keurig en fleurig en de plaat is in eigen beheer uitgegeven door Dankers zelf. Op de achterkant staat mijn naam, de datum van aankoop en een wit plakkertje waarop ik destijds turfde hoe vaak ik een plaat gedraaid had. Je houdt de gekste dingen bij in je leven. Op de voorkant staat een mededeling voor de plaatjesdraaier: STEREO, ook mono afspeelbaar. Dat is dan weer prettig om te weten. Ik had in die tijd net mijn eerste stereo-installatie gekocht voor 198 gulden, wat een heel bedrag was. Daarvóór kon ik alleen beneden plaatjes draaien op een Philips koffergrammofoon die in de achterkamer stond. Met de aanschaf van een eigen stereo-installatie kocht je meer dan alleen muziek. Je kocht ook je eigen ruimte en je eigen keuze. Nu was het dus tijd geworden om een eigen verzameling aan te leggen. Ik had al de nodige singletjes, zoals Please Go, Sound of a Screaming Day en Dong-dong-diki-digi-dong van The Golden Earrings. Ik heb ze nog, in een schoenendoos van Hugo Boss.

Ik kwam regelmatig bij Dankers aan de Coolsingel en luisterde dan naar de Cream, In My White Room, de Rolling Stones natuurlijk met Sticky Fingers, die elpee met een de afbeelding van een spijkerbroek, met een echte rits erin verwerkt, een hoesontwerp van Andy Warhol en tegenwoordig zeker een collectors item, mits de rits echt is. Ik denk zelfs dat ik naar Cream luisterde op de dag dat ik de plaat van de Mega’s kocht. De elpee van Cream lag boven mijn budget en ik was er zo op gebrand om een eerste elpee te kopen dat het deze bijzondere, maar vooral ook voordelige plaat is geworden. Ik heb hem vaak gedraaid die eerste jaren. Maar misschien is er nog wel iets anders aan de hand. Misschien zijn er wel onzichtbare krachten die sturing aan ons leven geven en zonder dat wij dat willen of beseffen een zwaarlijvige invloed hebben op ons handelen. Misschien is alles wel van te voren bepaald en kocht ik deze elpee onder aansturing van hogere machten die veel meer wisten over mij dan ikzelf. Die meer wisten over de toekomst, die ik zelf immers pas later zou betreden. Was het een voorspellende kracht, waar ik pas jaren later inzicht in verkreeg, die mij met deze plaat naar de kassa stuurde? Ik weet het niet, maar het eerste nummer op deze eerste elpee ooit door mij gekocht heet Laura.

Ate Vegter, 6 januari 2016 101/0/5

atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s