202 Hou je bij je leest – 1

Aan het einde van de Juliana van Stolberglaan, of eigenlijk aan het begin, vlak bij de Straatweg, is op nummer twee een schoenmaker gehuisvest. Het staat ook in mooie gekalligrafeerde letters op het raam van wat vroeger de erker van een woonkamer moet zijn geweest: A.J. Cleypool Schoenmakerij. Ik werkte er van ongeveer 1967 tot 1971, niet als schoenmaker, maar als loopjongen. Ik haalde op maandag aan het eind van de middag schoenen op die gerepareerd moesten worden en bracht ze vrijdag weer terug in een keurige papieren zak en met de rekening. Ik had daarvoor een krantenwijk gehad in Schiebroek en ik begon met al mijn voormalige abonnees te vragen of ze nog schoenen hadden die gerepareerd moesten worden. Dat gaf soms wel wat vragen, bijvoorbeeld waarom ik zo’n mooie vaste betrekking bij de krant had opgegeven voor de wankele economie van het schoenmakersbdrijf, maar ja, dat was niet zo moeilijk. Ik hoefde nu maar twee keer per week op pad en ik verdiende meer dan bij de krant. Behalve bij mijn oude krantenadresjes ging ik ook langs bij de bewoners van twee grote bejaardenhuizen, Borgsate en de Hamakerstraat. Ik ging dan met de lift naar de bovenste verdieping, genoot van het fraaie uitzicht en zwierde over alle verdiepingen heen en weer via de brandtrappen weer naar beneden. In het begin belde ik bij iedereen aan, maar in de loop van de tijd groeide daar een soort vast klantenbestand uit. In de Hamakerstraat bleef ik na mijn rondgang over alle verdiepingen vaak hangen achter in de conversatiezaal op de eerste etage, waar kluitjes bejaarden naar de televisie keken. Wij hadden thuis nog geen televisie maar op maandag keek ik hier heel vaak naar Peyton Place en de Lucy Show, twee inmens populaire tv-programma’s in die tijd en omdat series eens per week werden uitgezonden, kon ik de verwikkelingen rond Dokter Rossi heel goed volgen. En de hilarisch avonturen van Lucille Ball hoefde ik niet altijd helemaal uit te kijken. Na een paar komische scenes had ik alweer zoveel gelachen dat ik de hele weg naar de schoenmakerij vrolijk bleef, ook al regende het nog zo hard.

Ik weet niet of in die tijd mijn schoenen fetisjisme is ontstaan, maar ik kon wel heel erg genieten van het opknappen van afgetrapte pumps en loafertjes. De schoenmaker zei altijd dat als je wilde weten hoe het met iemand ging, dat je dan naar zijn schoenen moest kijken. Daar zat natuurlijk wel iets in, ik doe het nog heel vaak, maar ik vermeed naar zijn eigen schoeisel te kijken, want hij slofte zelf rond op bruine sandalen waarin nog extra rondingen waren uitgesneden, kennelijk vanwege eksterogen of andere pijnlijke knobbels. Het vreemde is dat juist dat armoedige, net als de gescheurde zakken van zijn stofjas, mij buitengewoon ontroerde en omdat hij bovendien sprekend op mijn vader leek en een stem had als was het zijn tweelingbroer hield ik van hem als van mijn eigen vader, waar ik vanzelfsprekend met niemand over sprak.

Ate Vegter, 9 januari 2016

9 Comments

 1. Goedemiddag,heb het stuk gelezen van schoenmaker cleypool.het komt me bekend voor,ik kwam er zelf elke dag daar wij aan de overkant hebben gewoond.

  Like

   1. Ik heb schoenmakerij cleypool ingetikt op google en kwam dit artikel tegen

    Like

  1. O wat leuk! We zijn dus collega’s! Fijn ook om te weten wanneer hij is overleden. Ik weet wel dat de schoenmakerij een hele tijd heeft leeggestaan. Weet jij ook waarom?Hartelijke groet, Ate

   Like

   1. Na dat de schoenmaker is overleden heeft het een tijd geduurd dat de zaak verkocht is.Er zit nu een zaak in die reparatie s doet aan telefoon en ipad etc.Zijn vrouw Jannie is overleden in april 2004

    Met vriendelijke groet,

    Ton Deurloo

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s