204 David Bowie

Tussen Blondie en Brood staan zeven albums van David Robert Jones, geboren 8 januari 1947, overleden zondag 10 januari 2016, also known as David Bowie. De elpees kocht ik in een tijdsbestek van ruim vijf jaar, tussen augustus 1978 en oktober 1983. Ik studeerde toen in Leiden en verhuisde daarna naar Amsterdam. Het zijn de albums Hunky Dory, wat zoiets betekent als alles kits, Aladdin Sane (A lad insane), Ziggy Stardust, zijn alter ego, Heroes, Scary Monsters, Merry Christmas Mr. Lawrence (van de gelijknamige film) en Let’s Dance, de meest vrolijke van het stel. Hunky Dory en Ziggy Stardust heb ik echt grijsgedraaid, daar op mijn kamer aan de Hooigracht in Leiden. Ik heb in 1977 na mijn diensttijd vier maanden in Israel in de Kibboets gewerkt en daar kocht ik mijn eerste Bowie elpee: Hunky Dory. Een jaar later kocht ik nummer twee, Aladdin Sane. Die zomer ging ik voor sentimental reasons terug naar Israel, nu op vakantie en opnieuw ging ik naar Meir Dizengov, de grote winkelstraat in Tel Aviv om er mijn derde Bowie-elpee te kopen, Ziggy Stardust. De teksten van deze drie albums kan ik dromen. Ik draai ze nog steeds regelmatig. Ze vervelen nooit. Eén singletje kocht ik van hem, Space Oddity:

Ground Control to Major Tom
Ground Control to Major Tom
Take your protein pills and put your helmet on
Ground Control to Major Tom (Ten, Nine, Eight, Seven, Six)
Commencing countdown, engines on (Five, Four, Three)
Check ignition and may God’s love be with you (Two, One, Liftoff)

Iedereen kent het. Iedereen kent David Bowie en het nieuws van zijn overlijden sloeg vandaag dan ook in als een verfbom. Zijn muziek kleurde alle radiostations. Zijn dood kwam voor velen onverwacht, terwijl hij al achttien maanden ernstig ziek was en aan leverkanker leed. Hij heeft dit nooit bekend gemaakt, behalve aan de mensen waarmee hij samenwerkte. Wel kun je achteraf in zijn werk de tekenen van de tijd lezen. Het laatste nummer dat hij schreef heet Lazarus en dat betekent dat we misschien nog niet helemaal van hem af zijn. Het is de moeite waard om even over zijn schouder mee te lezen:

Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now

Look up here, man, I’m in danger
I’ve got nothing left to lose
I’m so high it makes my brain whirl
Dropped my cell phone down below

Ain’t that just like me
By the time I got to New York
I was living like a king
Then I used up all my money

I was looking for your ass

This way or no way
You know, I’ll be free
Just like that bluebird
Now ain’t that just like me

Oh I’ll be free
Just like that bluebird
Oh I’ll be free
Ain’t that just like me

Het nummer wordt zo langzaam en kunstzinnig gezongen dat ik van geluk mag spreken dat ik het vanmorgen op de radio hoorde. Zijn platen kun je nog jaren draaien. Hij zal als icoon van deze tijd herinnerd worden in de orde van grootte van Andy Warhol. Hij liep voorop en veranderde steeds opnieuw. Zocht steeds een nieuw engagement, een nieuwe richting, experimenteerde met muziek, maar vooral ook met zichzelf, zoals ook te zien is op de hoezen van de vele albums. Ik zou zeggen maak er werk van en ga naar de tentoonstelling in het Groninger Museum. Je hebt nog 62 dagen tot die is afgelopen op 13 maart. Groningen is sowieso een prachtige provincie om eens even rond te rijden en Grunnigers zijn de leukste mensen van Nederland, dat weet iedereen. Tot die tijd kun je nog lekker zijn plaatjes draaien en zijn goede adviezen opvolgen, want die gaf hij ook:

Fill your heart with love today
Don’t play the game of time
Things that happened in the past
Only happened in your Mind
Only in your Mind-Forget your Mind
And you’ll be free-yea’
The writing’s on the wall
Free-yea’. And you can know it all
If you choose. Just remember
Lovers never lose
‘Cause they are Free of thoughts unpure [sic]
And of thoughts unkind
Gentleness clears the soul
Love cleans the mind
And makes it Free.

Ate Vegter, 11 januari 2016 100/0/0/10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s