215 De Euromast 8

Onder het eten bedacht ik dat er nog één ding was wat ik zeker moest onderzoeken, hier op de Euromast. Ik zou er dagenlang spijt van hebben als ik dat niet zou doen, zo niet langer. Na de aanvankelijke rust was het tafelgesprek toch weer op gang gekomen en temidden van alle gezelligheid merkte niemand dat ik stilletjes van mijn stoel kroop, zogenaamd om naar de wc te gaan, als iemand er al naar zou vragen. Maar ik ging niet naar de wc. Ik moest op mijn geheime missie. Ik moest het weten en het antwoord lag hier, ergens in de gangen van het kraaiennest van de Euromast. Ik liep zo gewoon mogelijk terwijl ik mijn ogen goed de kost gaf. Ik zag de deur naar de keuken, de wc’s, een soort bezemkast en een winkeltje, meer alleen een loket eigenlijk, waar je souvenirs kon kopen in ieder geval. Mijn deur zag ik nog niet. Ik liep een krom lopend gangetje en in en terug. Ja, daar was-ie. Ik was er nota bene vlak langs gelopen, maar nu ik er van een afstandje naartoe liep zag ik hem. Kon niet missen. NOODDEUR stond er in witte letters op een groen veld. Daaronder een witte sticker met een rode rand: Alleen openen bij calamiteiten. Deur staat op alarm. Dit moest de deur naar de trap zijn. Alsof mijn lichaam in de stroop hing liep ik er met vertraagde pas naartoe. Zo kon ik er zo lang mogelijk naar kijken zonder argwaan te wekken. Dat er alarm op de deur stond betekende dat hij open kon. Hij zou niet op slot zitten. Dat zou ook raar zijn, als de nooddeur op slot was. Dan zaten we gevangen als ratten in de val. Ik keek naar de deurklink en zag dat er in ieder geval wel een sleutelgat onder zat. Ik sloop er naartoe en probeerde door het sleutelgat te kijken.
– Jongeman, waar zijn wij helemaal mee bezig?
Ik schrok, schoot rechtop en draaide mij om. Een serieuze bewaker keek mij vragend in de ogen.
– Is dit de trap?
– Nee vriend, dit is niet de trap. Zie jij een trap? Dit is de deur naar de nooduitgang, of liever, dit ís de nooduitgang. Daarachter is de trap en dat wist jij al voor dat je het vroeg, vriendelijk vriend.
– Helemaal naar beneden?
– Nee, tot halverwege, nou goed?! Kom weg bij die deur. Weet je wat er gebeurt als die deur ook maar per ongeluk open gaat? Dan gaat het alarm en dan moet iedereen z’n malse biefstukje en z’n glaasje wijn in de steek laten en onmiddellijk allemaal via de trap naar beneden. Het zou mijn dag grondig verpesten. Dat wil je toch niet? Ga naar de wc of desnoods je moeder pesten, maar laat die deur met rust.
– Maar u kunt toch ook zeggen, dat het alleen maar een jongetje was die nieuwsgierig was en dat ze rustig verder eten.
Even leek hij met stomheid geslagen.
– Bent u wel eens op de trap geweest?
Hij was te verbluft om te antwoorden denk ik, stapte op mij af en greep mij stevig bij mijn arm:
– Ik geloof dat wij deze deur nu voldoende besproken hebben, jongeman. Laat ik je hier niet meer zien.
En met een ruk stuurde hij mij in de richting van de wc’s, waar ik dan maar heen ging. Die deur lag kennelijk nogal gevoelig. Plotseling realiseerde ik mij dat hij hetzelfde uniform aanhad als de portier beneden, die mij over de trap verteld had. Die was in ieder geval een stuk vriendelijker. Misschien moesten ze wel om beurten boven en beneden werken. Ik zou het die ander dan moeten vragen, om even het alarm af te zetten bijvoorbeeld, maar de kans dat ik hier binnenkort nog een keer terug zou komen, leek mij amper groter dan nul. Er was geen kans om ooit via de trap naar beneden te gaan. Ik kon in ieder geval niet verzinnen hoe. Ik ging naar de wc, waste mijn handen, kamde mijn haar, grijnsde nog maar eens naar de spiegel en liep terug naar het restaurant. De bewaker stond nu te praten met de juffrouw van het winkeltje. Het was tijd om naar huis te gaan, bedacht ik, maar aan tafel was het gesprek nog in volle gang. Ze hadden me amper gemist.

Ate Vegter, 23 januari 2016

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s