228 De Klassieker

Er is natuurlijk maar één Klassieker en dat is de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. PSV kan winnen wat ze wil, maar het doet er eigenlijk niet toe wat die Eindhovenaren doen. De strijd gaat altijd tussen 010 en 020. Op het moment dat ik dit schrijf zijn onze 22 boys druk bezig van een gelijkspel af te komen, want de stand zoals die nu is, 1 – 1 zo aan het begin van de tweede helft, daar heeft natuurlijk niemand iets aan, ook niet in de 58ste minuut. Verder zegt de commentator dat het een Engelse wedstrijd is en heel spannend en nu overweegt de speaker om de wedstrijd stil te leggen vanwege spreekkoren en oerwoudgeluiden. Als je denkt dat het helpt om de tegenpartij een strafschop te geven bij het maken van oerwoudgeluiden, dan vergis je je toch. Het gevolg zal zijn dat supporters oerwoudgeluiden gaan maken bij hun eigen spelers en zo een penalty versieren. Dat gaat niet werken. Spelen zonder publiek dan? Of deze wedstrijden negeren bij Studio Sport? Het gaat allemaal niet werken zolang deze supporters zelf het oerwoud niet ontgroeid zijn. Oké, terug naar de wedstrijd.
Ajax scoort 2 – 1. We hebben nog 25 minuten. Ajax krijgt een Penalty. Gaat over. Het blijft 2 – 1 en spannend. Ajax zal natuurlijk wel winnen, want geluk hebben ze altijd, maar het is toch mooi om te hopen op een overwinning voor Feyenoord. Maar ja, als Feyenoordsupporter weet je dat geluk en voorspoed nooit lang duren en dat het altijd weer gaat zoals het altijd gaat, moeizaam, zoals ook Feyenoord supporter en dichter Anna Enquist weet: ‘Het fascineert me dat mensen zich druk maken over iets dat op zich niets betekent. Aan voetbal wordt een betekenis verbonden waardoor je even bent afgeleid van het gewone leven …’
En zo verliest Feyenoord haar zesde competitiewedstrijd, wat op zich niemand verwondert, al is het wel pijnlijk voor elke rechtgeaarde Rotterdammer. Nee, dan denken wij liever aan onze talentvolle Ajacied Martijn Kaars die gisteren nog een hattrick maakte.
De term hattrick komt uit de cricketsport. In het verleden was het gebruikelijk om voor een sporter die een uitzonderlijke prestatie had geleverd, onder het publiek een collecte te houden. Tijdens een wedstrijd van het Engelse team nam bowler Stephenson drie wickets met drie opeenvolgende ballen, hetgeen tot zo’n collecte leidde. Van de opbrengst van die collecte werd vervolgens een nieuwe hoed voor Stephenson gekocht. Dat werd vervolgens het gebruik: iedere keer dat een bowler wederom met drie opeenvolgende ballen drie wickets nam, leverde dat hem een nieuwe hoed of pet op, of, zoals dat vanaf dat moment werd genoemd “he did the hat-trick”, letterlijk vertaald “hij deed de hoeden-truc”. In voetbal wordt de term gebruikt wanneer een bepaalde speler in één wedstrijd driemaal scoort. In Nederland wordt vaak de voorwaarde toegevoegd dat de drie doelpunten in één helft gescoord worden zonder dat er een doelpunt van een andere speler van hetzelfde team tussendoor is gemaakt. Er wordt dan gesproken van een ‘officiële’, ‘echte’, ‘zuivere’ of ‘onvervalste’ hattrick. Maar een gewone hattrick, zoals Martijn die scoorde is natuurlijk ook al fantastisch, al ben ik wel blij dat hij het tweede doelpunt in de tweede helft scoorde en niet in de eerste. Overigens is er nog één andere klassieker en dat is de Volvo 240.

Ate Vegter, 7 februari 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s