230 Radio

Er was een tijd dat ik naar Radio Veronica luisterde. Het begon midden jaren zestig op de middengolf met 192 goed idee en eindigde jaren later op 538 meter op een zaterdagmiddag in augustus 1974 om precies zes uur. De FM zender, toen nog UKW geheten, speelde alleen onbekende toekomstmuziek. Het laatste uur van Veronica -van vijf tot zes – met Rob Out als allerlaatste deejay beluisterde ik terwijl ik in Rotterdam in Bejaardencentrum Borgsate achter de receptie zat om zo wat zakgeld bij te verdienen, waar ik meestal platen of kleren van kocht. Dat laatste uur is gemakkelijk op youtube te vinden en als je er destijds bij was, dan is het een nostalgische ervaring om het nog eens terug te luisteren.

Naar de radio luisteren is erg veranderd, met name de laatste jaren, behalve in de auto, maar dat gaat binnenkort veranderen met de digitale autoradio DAT. Momenteel luister ik in de auto meestal naar Radio 2, soms 3FM, soms 538, soms Sublime FM en de laatste tijd luister ik om onverklaarbare redenen heel veel naar radio 4. Klassiek dus met Sibélius en Bach en de Negende van Beethoven en Lakmé van Delibes en al die andere knakkers tot en met Dmitri Sjostakovitsj aan toe. En met vorige week de filmmuziek Top 40 met Rogier van Otterloo, die de mooiste filmmuziek ooit schreef.

Thuis luisteren we vaak naar Sublime FM, wat een aardige mix biedt van pop en jazz en een beetje blues, maar wat voor mij iets te veel achtergrondmuziek is. Merkwaardig genoeg maken ze zo ook reclame voor zichzelf, als achtergrond streams, die geschikt zijn voor in de winkel, maar voor mij niet echt om naar te luisteren zonder verveling. Dan zoek ik even naar Arrow Classic Rock, waarvan het heel jammer is dat die niet meer op de FM zit en dus niet in de auto is te beluisteren, want die draaien nog onvervalste Led Zeppelin en Deep Purple en de Rolling Stones en de Doors en al die andere bijna doodervaringen. Heerlijk om naar te luisteren maar door mijn vrouw hopeloos opzijgeschoven als jongensmuziek, dus daar luister ik in mijn eentje naar, aangezien ik de enige jongen in huis ben. We luisteren dat allemaal via onze Sonos apparatuur. Het was even wennen, want de bediening gaat via je iPhone en je moet soms een groepje maken van kamer en keuken, en ja soms is er iets technisch en moet je even bellen met de helpdesk die overigens heel vriendelijk bemand is – nog geen dames gespoken daar – maar als het een keer werkt dan is het prima, zoals met alle ICT tegenwoordig. Nu heb ik onlangs weer een radiostation ontdekt – via Sonos, met een heel vertrouwde naam. Het heet Radio Veronica en heeft het oude oorspronkelijk beeldmerk van Radio Veronica met dat rondje en dat vlaggetje, waarin 192 Mtr. staat. Vermoedelijk weten alleen de babyboomers waar ik het nu over heb, maar dat is dan maar even zo. Er is iets met dit station aan de hand. Ze draaien namelijk oude opgenomen muziekbanden van Radio Veronica uit de jaren zestig. Dan kun je niet horen aan de muziek, maar wel aan de reclames: Zoals wat ik net hoorde: R in de maand? Sanostol! Elke avond een lepel vol! En Shellina Premix had ik ook al heel lang niet gehoord. Verder reclames van Televersum: Bij Televersum kopen is veilig kopen en Berdy nappa en suède kleding op de Nieuwendijk 141 en natuurlijk de onvolprezen Dulco bh’s en step-inns: Dulco maakt uw figuur jong. Dulco – het meest gevraagd! Ach, wat een tijd. En zoals iedereen weet, je kunt wel terug naar de plaatsen van vroeger, maar niet naar de tijd. Alleen in gedachten, dat wel.

 

Ate Vegter, 9 februari 2016

 

atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s