247 Thuiszorg zonder een praatje

Het gaat niet goed in de zorg. Dat gaat het al een tijdje niet, zou je zeggen, dus dat is geen nieuws. Maar dit is geen krant, dus waarom zou je hier nieuws verwachten? Goed, het gaat dus al een tijdje niet goed in de zorg, meer specifiek, het gaat niet goed in de thuiszorg. En het wordt er niet beter op. Er is nu een grote speler failliet gegaan en een andere organisatie kan wel een deel van het personeel overnemen maar niet alles. Weer heel veel mensen zonder werk. Laten we even naar dat werk kijken. Het gaat om mensen die andere mensen helpen. Met de gewone dagelijkse dingen, douchen, steunkousen aantrekken, keuken schoonmaken, opruimen, dat werk. Er zijn genoeg mensen die dat soort werk leuk vinden om te doen. Ik behoor daar niet toe, maar dat doet in dit verband niet terzake. Nu is er een hele tijd geleden een wijsneus (anders kan ik hem niet noemen en het moet ook een man zijn, dat kan ook niet anders) geweest die heeft bedacht dat je heel goed kunt timen hoe lang het precies duurt om een of twee steunkousen aan te trekken. Daar begint de ellende. Want hij rekende dat niet alleen uit maar bedacht ook dat dat de voorgeschreven norm zou worden. En hij maakte een tabelletje:

Overzicht van te adviseren activiteiten
1 als onderdeel van de functie Persoonlijke Verzorging
Overzicht van handelingen die deel uit kunnen maken van de activiteit
Gemiddelde tijd per keer
2 Frequentie per dag

1.1 Zich wassen Delen van het lichaam Gehele lichaam 10 20 1x 1x
1.2 Zich kleden Volledig aankleden/uitkleden3 Gedeeltelijk uitkleden Gedeeltelijk aankleden Steunkousen aantrekken Steunkousen uittrekken 15 10 10 10 7 2x 1x 1x 1x 1x
1.3 In en uit bed gaan Hulp bij uit bed komen4
Hulp bij in bed gaan
Hulp bij middagrust (bijv. op de bank) Hulp bij middagrust (bijv. van de bank) 10 10 10 10 1x 1x 1x 1x
1.4 Zich verplaatsen in zit- of lighouding (hulp bij beweging, houding) 20 Naar noodzaak
1.5 Naar toilet gaan en zich reinigen c.q. incontinentiemateriaal verwis- selen 15 Naar noodzaak
1.6 Eten en drinken Hulp bij het eten van de broodmaaltijd (excl. drinken)
Hulp bij het eten van de warme maaltijd (excl. drinken)
Hulp bij het drinken 10 15 10 2x 1x 6x

Tabelletje is nog veel langer en wordt helaas verhaspeld door knippen en plakken, maar goed. Het idee is duidelijk maar niemand snapt het. Steunkousen aantrekken duurt tien minuten. Uittrekken zeven minuten. Nu mag het ook geen minuut langer meer duren. Normen zijn er om aangescherpt te worden dus de tijden liggen voortdurend onder vuur. Van de week waren de thuiszorgers nog bij Eva Jinek op bezoek om te vertellen dat ze van vier naar twee uur waren teruggeschroefd om de wc en de keuken schoon te maken. Dat gaat de eerste weken nog aardig maar dan begint het te vervuilen. Je hebt gewoon geen tijd meer voor een grote beurt. En er is al helemaal geen tijd meer om een praatje te maken, aldus de dames. Dat moet dus anders, want iedereen weet dat steunkousen helpen tegen verval maar dat je je juist van een praatje beter gaat voelen. Het belangrijkste medicijn wordt dus wegbezuinigd en iedereen maar verbaasd roepen dat de zorg steeds duurder wordt. Ja, dank je de koekoek.

Ate Vegter, 27 februari 2016

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s