255 Amsterdam

Donderdag zijn we met Sofieke en Jante naar Amsterdam geweest. Sofieke was net weer beter en Laura was nog niet ziek dus het kon net. We gingen eerst lunchen bij McDonald’s en daarna naar Zootropia in Tuschinski, de mooiste bioscoop van Nederland. Het was een mooi uitstapje en prachtig weer. Ik had de auto geparkeerd onder de Stopera à 50 eurocent per 7 minuten en we liepen welgemoed van de Stopera naar Tuschinski, want we zouden eerst de kaartjes gaan kopen. Het is een mooi stukje Amsterdam en omdat ik daar ooit vlak in de buurt gewoond heb op Keizersgracht 722, kwamen er nog al wat herinneringen boven. Hier bijvoorbeeld zat vroeger de It, waar we gingen dansen en daarvoor zat er Flora Palace. Hier zat ooit de winkel van Ajax, toen ABN AMRO nog de hoofdsponsor was. Hier de Kroon waar Tomas ooit cameraman was bij het toenmalige late night programma van Umberto Tan. En kijk: Rembrandt staat er ook nog. Hij heeft nu de hele Nachtwacht aan zijn voeten. Daar zat vroeger Wimpy, wie zou dat nog weten? Nu zit er de Flying Tiger, een winkel als de Action, maar dan met net iets hippere en kleurrijker spulletjes. We hebben er een leuke kapstok en een hartvormig boekje en nog wat andere onnodige prullaria gekocht en moesten 20 cent voor het plastic tasje betalen, maar dat was dan ook het enige wat duur was. Tegenover Wimpy zat vroeger het politiebureau en kijk daar zat ooit Gamba, de Italiaanse ijssalon. ’s Zomers ijs en ’s winters bontjassen, zo ging dat toen.

– Kijk Sofieke, als je die kant op loopt, een paar grachten verder, daar heeft papa vroeger gewoond!

– O, is dit Rotterdam!

– Nee, dit is Amsterdam, papa heeft in Rotterdam en Amsterdam gewoond en Monnickendam. Ik heb in alle steden met een dammetje gewoond.

– Ook in Volendam?

– Nee, daar dan weer niet.

We liepen langs de Albert Heijn to go, waar vroeger het grootste internetcafé van Amsterdam zat en waar ik in de jaren negentig heel wat uurtjes heb doorgebracht, vlak voordat we thuis internet kregen. Het is onvoorstelbaar hoe snel die internetcafé’s zijn opgekomen en weer zijn teloorgegaan. Nadat we de kaartjes hadden gekocht namen we een Happy Meal en een hele grote Maestro burger met boerenfriet bij McDonald’s en ik dacht, ik moet het toch nog maar even checken en vroeg aan de kinderen:

– In welke stad zijn we nu?

– Nederland? riep Sofieke, terwijl ze mij hoopvol aankeek.

– In Amsterdam, zei Jante.

Ik weet eigenlijk niet wanneer dat topografisch besef begint in te dalen, maar er is al wel een zekere nieuwsgierigheid. Toen we vandaag naar een dansworkshop in de gymzaal van de Havenrakkers gingen, vroeg Sofieke bij de deur:

– Zijn we nu nog in Monnickendam?

– Nee, nu zijn we in Broek. In Broek in Waterland bedoel ik.

– O, zei Sofieke, dan zal het hier wel blijven regenen. Gaat het nog sneeuwen?

Overigens is Zootropia een hele leuke film voor kinderen. Vraag wel even aan de ouvreuse of het geluid wat zachter mag.

 

Ate Vegter, 5 maart 2016

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s