332 De laatste keer 2 – 4

Ze stond op en liep naar de bar. Hij keek naar haar billen en stelde zich voor hoe ze bloot boven de wc hingen, schudde dan zijn hoofd om het beeld te verjagen. Hij kende Maartje al een paar jaar. Af en toe gingen ze samen uit eten, maar nu had hij haar al een tijd niet gezien. Soms haalde hij haar thuis op. Zo had hij ook Daniël leren kennen. Hij mocht Daniël graag, omdat die zo kalm en ontspannen was. Hij werd daar zelf ook rustiger van. Hij keek om zich heen. Vanuit de drukte aan de bar zag hij Maartje naar hem toelopen. Toen ze hem zag kijken begon ze opeens te stralen en ze hief de glazen alsof ze hem iets wilde laten zien. Ze wrong zich tussen de mensen door en ging met een brede grijns zitten.
‘Ik heb wodka besteld.’
‘Voor mij ook?’
‘Ja, want ik heb iets te vieren.’
‘Het is uit met Daniël.’
‘Yes.’
‘En dat maakt jou zo vrolijk dat we nu wodka drinken.’
‘Yes.’
‘En ik mag zijn naam niet noemen.’
‘Hè, doe niet zo flauw, ik wil er niet over praten.’
‘Exit Daniël, maar je wilt er niet over praten.’
‘Nee, want dan word ik verdrietig.’
‘En dat willen we niet.’
‘Nee, want ik ben in een hele goeie bui.’
Hij kon een lichte spot niet onderdrukken.
‘Want je hebt al een nieuw vriendje opgedoken en dat is wat we vieren.’
‘Ja, wat goed van je. Hij is echt leuk, wel iets te oud voor mij, maar nou ja, kijk zelf maar.’ Ze pakte haar tas en haalde een foto uit haar portefeuille.Veertiger, zwarte krullen, aardige vent.
‘Hoe heet-ie?’
Hij hoorde de naam, maar was hem gelijk weer kwijt. Hij mocht Maartje graag en het raakte hem als het niet goed met haar ging, maar nu was ze wel erg vrolijk.
‘… en hij doet iets in de film geloof ik. Geen acteur, maar iets met de productie, reclamefilmpjes en zo. Ken je dat filmpje van die presentator die in onderbroek telefoonabonnementen aanprijst? Heeft hij gedaan. Hij is hartstikke zakelijk…’
Erik kon zich moeilijk concentreren. Het klopte gewoon niet, maar misschien vond hij het wel gewoon jammer omdat hij Daniël zo graag mocht.
‘… voordat ik hem ontmoette ging het echt vreselijk slecht. Ik ben wekenlang niet thuis geweest. Ik heb overal geslapen, wist je dat? En ik bedoel niet dat ik met jan en alleman geslapen heb, ik moet er niet aan denken… Erik, luister je wel?’
Hij zat steeds dieper gebogen over de tafel.
‘Toe Erik, wat is er? Wil je al eten? Biefstukje of vis?’
Erik knikte.
‘Je moet kiezen.’
Hij richtte zich op:
‘Ik ga wel even. Jij wilt vis?’ Hij stond op en liep naar de bar. Hij moest z’n gedachten ordenen. Maartje was veel te vrolijk en bovendien had hijzelf de pest in dat ze hem niet gebeld had toen het uit was met Daniël. Jammer dat hij hem nu waarschijnlijk nooit meer zou zien. Terwijl hij aan de bar de bestelling opgaf hoorde hij achter zich het luide gerinkel van een gokkast die uitbetaalde.

Ate Vegter, 18 mei 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s