381 Apeldoorn revisited

Iedereen weet met Willem Wagenaar dat het geheugen zo onbetrouwbaar is als een Skoda uit de jaren zestig. Daarom neem ik je graag mee naar de Volvo van de jaren vijftig, Daar staat hij, de kattenrug, even verder op de Zwolseweg, waar ik woon. Het geheugen mag dan onbetrouwbaar zijn, een paar kleine verhuizingen in je jeugd helpen wel bij het ordenen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat mijn eerste winkeldiefstal plaatsvindt in Apeldoorn.

Waarschijnlijk heb ik dat ook onthouden omdat ik betrapt en mijn moeder gebeld werd. Het gebeurde in de kleine zelfbediening van Horstink, schuin tegenover ons huis. Kennelijk deed ik al alleen boodschappen: koffie, Buisman, suiker, zelfrijzend bakmeel etc. Met name dat zelfrijzend bakmeel zou ik graag achterna reizen en dan maar zien waar je terecht komt. Sofieke heeft nu dezelfde leeftijd als ik toen en wij hebben haar nog niet alleen naar de Deen laten gaan. Wel een enkele keer naar de bakker op het Zuideinde. Op een winkeldiefstal heb ik haar nog niet kunnen betrappen.

Zo zie je maar dat elk leven zich volkomen zelfstandig en vrij ontwikkeld. We waren in Apeldoorn al een keer eerder verhuisd, van de Mendelsohnlaan naar de Zwolseweg. Vanuit die wetenschap kan ik mijn vermoedelijk eerste herinnering reconstrueren, want dat is op de Mendelsohnlaan. De herinnering is dat ik daar in een ledikantje slaap, dat wegens ruimtegebrek op de badkamer staat. Wellicht dat een van mijn oudere broers of zussen dat kan bevestigen. In ieder geval lijkt het ruimtegebrek logisch te kloppen met de verhuizing. Ook weet ik uit die tijd nog dat we vaak op vakantie gaan door een huis te ruilen. Renesse, Katwijk en Overveen staan mij nog bij. Ruime huizen met grote kasten, waar wij van mijn moeder beslist niet in mogen.

Ons gezin bestaat in die tijd uit zes kinderen en wij, de jongste drie, zijn de kleintjes, en ik ben de koppigste, dat weet ik dan weer van mijn oudste broer: als jij nee zei was het ook echt nee. Hij schijnt in die tijd een dagboek te hebben bijgehouden, maar doet daar verder uiterst geheimzinnig over. Hem kennende moet hij die tijd zeer nauwkeurig en toegewijd hebben beschreven, wat mij, gezien de onbetrouwbaarheid van mijn geheugen, zeer zou helpen die tijd in beeld te brengen, maar ook zijn nee is echt nee. Of heb ik het hem nooit gevraagd? Ik weet het niet meer.

Ate Vegter, 2 juli 2016

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s