389 Verpleeghuizen ondermaats

Dat de zorg in verpleeghuizen vaak te wensen overlaat is helaas geen nieuws. Ook mijn moeder bracht, net als zovelen, het laatste half jaar van haar leven door in een verpleeghuis. Ze was toen 92 en had haar hele leven zelfstandig gewoond, totdat ze een keer vijf uur alleen op de grond had gelegen omdat ze was gevallen. Toen ging het niet meer.

Het verpleeghuis leek een goede oplossing, maar al heel snel zei ze: ‘Ik heb verkeerd gegokt. Ik had veel eerder naar een verzorgingshuis moeten gaan. Dan was dit niet gebeurd. Waar heb ik dit aan verdiend? Kan ik niet bij jullie wonen. Ik moet hier weg.’ Ik zal de naam van het huis in Apeldoorn niet noemen maar de troosteloosheid droop er van de muren. Sinterklaas werd gevierd met een bewoner verkleed als Sinterklaas, die kwijlend en onderuitgezakt in zijn stoel hing. De verzorgsters speelden voor zwarte piet (dat kon toen nog) en gebruikten allerlei privé-informatie om bewoners quasi op hun nummer te zetten. Het was misschien grappig bedoeld maar ging in ieder geval ver over mijn grenzen.

Dat het personeel het in verpleeghuizen druk heeft bleek wel toen ze even later met de schmink nog half op hun gezicht al weer aan het werk waren. Kritiek, maar ook respect is misschien wel de meest passende reactie. En bestuurders: ga niet in de verdediging, maar blijf verbeteren.

 

Ate Vegter, 7 juli 2016

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s