425 Camembert

Wat is het toch heerlijk om weer thuis te zijn. Een heerlijk bed en een WC met bril, een douche zonder tijdkraan en een vaatwasmachine, een tuin zonder geparkeerde auto’s en een computer met wifi, een tafel die je niet hoeft om te bouwen en een huis dat niet klam wordt in de regen, een kroeg vlakbij, winkels om de hoek en mensen die je verstaan en begrijpen.

Het zijn maar kleine dingen, maar ze maken het leven aangenaam als een tuin in de zomer. Dat de zon schijnt is lekker, maar ook nu het regent verliest het thuiszijn weinig van zijn charme. Op de camping in de regen is wel ongeveer de treurigste situatie die ik mij kan voorstellen, maar zo hebben we toch wel ongeveer de helft van onze dagen in Frankrijk doorgebracht. Dagen waarop wij noodgedwongen maar bleven winkelen in de leuke-dingenwinkels en in de dichtstbijzijnde vestiging van E Leclerc. Daar kun je echt dagenlang rondzwerven zonder dat je iets voor de tweede keer hoeft te zien. Een complete viswinkel, groter dan de Middendam met armlange vissen die je doen denken aan de winkel van Kostunrix. De kaasafdeling, waar het aantal Franse kazen lijkt te zijn ontploft. Je vraagt je af hoeveel verschil er kan zijn in smaak tussen wel 23 Camemberts, maar die paar die ik heb geproefd waren toch echt verschillend van scherpte en smaak.

Het lekkerste is Camembert als hij warm en vloeibaar is en een uur in de wind stinkt, zo dat je hem wel op moet eten, ook al is het eigenlijk teveel voor zo’n middelgroot stuk stokbrood, maar anders vergaat je hele caravan van de stank, met een dikke kans dat je die lucht er nooit meer uit krijgt zoals nu al met de Volvo het geval is. Het lijkt net of er een kilo Franse kaas onder mijn stoel verstopt ligt, maar alles is eruit, kan ik je verzekeren, behalve de lucht. Dat geeft wel het echte vakantiegevoel, waar ik nog wekenlang elke morgen aan herinnerd hoop te worden. Na anderhalve week knapte het weer op en kreeg Laura ook ander winkelgezelschap, zo dat ik eindelijk toe kwam aan mijn eigenlijke vakantiebestemming, nietsdoen, afgewisseld met lezen en zwemmen.

 

Ate Vegter, 21 augustus 2016

 

www.atevegter.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s