567 The #Netherlands Second #Trump

Wat is Nederland toch een heerlijk land om te wonen. Er is geen land waar ze zo gemakkelijk over één nacht ijs gaan. Het is een typisch Nederlandse uitdrukking die je verder in de wereld niet tegenkomt. De KNSB hoeft maar even te waarschuwen en iedereen staat op het ijs. Dat is logisch, want als er geen ijs ligt hoeven ze niet te waarschuwen en als het ijs echt dik genoeg is ook niet. Gelukkig doen ze dat ook niet zodat wij precies weten wanneer het ijs net houdt. Met enig risico, dat wel, maar wat is een leven zonder risico? Dat is een winter zonder schaatsen. Ik bedoel dit, je kan naar Canada gaan, maar daar sneeuwt het zo hard dat je überhaupt niet meer kan schaatsen. Ga je naar Zuid-Afrika, dan heb je helemaal geen winter. Daar eten ze oliebollen aan de rand van het zwembad. Ik noem maar een paar willekeurige landen. Nee, Nederland is echt het beste land ter wereld, nou ja, het op één na beste land ter wereld. Iedereen weet het toch, America first, the Netherlands second! Nederland en Amerika zijn als broers. Kijk bijvoorbeeld naar ons land en de Washington National Mall. Iedereen roept dat het vol is, maar als je de foto’s bekijkt, is het leeg. Dat is van een eenvoud, zo willen broers op elkaar lijken. Wij hebben dan geen Trump, maar gelukkig hebben wij Ard van der Steur. Die probeert wel heel erg op Trump te lijken en we vinden dat prachtig. Hij schrijft het op en ontkent het vervolgens en als het bewijs dan boven tafel komt zegt-ie ja, maar dat weet iedereen. Alsof het dan minder erg is. Het zit de politici natuurlijk ook wel in het bloed. Iedereen verwijt hem te liegen en er om heen te draaien. Maar wat doen ze zelf:

= Denkt u dat hij het debat overleeft?

= Ik vind zijn verhaal niet sterk.

= Maar denkt u dat hij het debat overleeft?

= Dan moet hij de kamer wel overtuigen.

= Maar, denkt u dat hij het debat overleeft?

= We moeten donderdag afwachten.

Kijk, dat is klip en klaar antwoord geven op de vraag, voor een politicus dan, hè. Ik zou geloof ik niet in de politiek willen. Ik hou van het debat en ook van dat gedraai. Ik vind het heerlijk. Schrijven is wat dat betreft gemakkelijker dan debatteren. Als je in een debat iets verzint is het liegen, maar als een schrijver iets verzint is het fictie. Veel beter.

Ach, die arme Van der Steur, die wil zo graag op Trump lijken, dat-ie meer dan alleen de goede kwaliteiten overneemt. Eerlijk gezegd moet je nogal zoeken naar die goeie kwaliteiten van Trump, maar hij heeft ze wel: orde op zaken stellen, knopen doorhakken, complimenten uitdelen, eigen belang eerst en zo is er nog wel meer. Eerlijk gezegd vind ik Van der Steur veel meer op heer Bommel lijken, dat gemoedelijke, dat heeft Trump helemaal niet. Bommel is ook een veel beter voorbeeld. Dan kan hij zich terugtrekken op zijn kasteel en de huisknecht vragen een eenvoudige doch voedzame maaltijd te bereiden. Daar zouden heel veel partijen vrede mee hebben.

 

Ate Vegter, 25 januari 2017

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s