581 De brief van oom Onne

Rotterdam, 12 Augustus ’41

Lieve Ouders,

Ziezo, ik zal nu maar eens een brief schrijven. Hebt u mijn brief en ansichtkaart reeds ontvangen? Ik moest u allemaal de groeten doen van de hele familie hier. Het was hier Zondag en Maandag erg slecht weer. Maar we zijn toch met zijn beiden, Bas en ik de stad ingeweest. We zijn Zaterdagavond om half twaalf op bed gegaan en ’s morgens om tien uur opgestaan. Toen hebben we gegeten en daarna zijn we de havens langs geweest.
’s Middags zijn we naar de verwoeste stadsdelen gaan kijken. Het is nu allemaal vlaktes. Je ziet slechts de fundamenten maar en de kelders die vol water staan. Op sommige plaatsen hebben ze de fundamenten al gesloopt (het is allemaal gewapend beton) en is de grond weer vlak gemaakt, zodat men er weer nieuwe huizen en straten kan maken. Van Zondag op Maandag was er niets in de lucht te doen. Maandagmorgen zijn we in de stad gaan boodschappen doen en ’s middags hebben we eerst een poos met de tram gereden en toen zijn we de Maas met een veerpont overgevaren. We hebben toen weer andere gedeelten van de havens gezien, waarin haast allemaal kleine Duitse oorlogsschepen liggen en een enkele grote zeeboot. Van Maandag op Dinsdag heb ik het eerste bombardement meegemaakt. Ik werd ’s nachts om 1 uur wakker door een erg lawaai. Ik dacht natuurlijk dat het allemaal bommen waren, maar Bas, die naast mij op een ander bed ligt, zei dat dat het luchtafweergeschut was. En het waren niet een paar kanonnen, maar een heleboel en dan nog van de vele oorlogsschepen die in de havens liggen. De Duitsers hebben zelfs luchtafweer boven op de bogen van de grote Maasbruggen (*tekeningetje*).
De bommen zijn allen buiten R’dam gevallen, en ik heb geeneen gehoord. Maar het lawaai van de kanonnen is vreselijk. Dit duurde van 1 tot 5 uur in de morgen, telkens met tussenpozen van een half uur dat men niets hoorde. Was u niet bang moeder, toen u vanavond om 7 uur de berichten hoorde???
Dinsdag morgen zijn we naar Schiedam geweest. Tussen de middag was er ook nog een luchtgevecht, zodat de afweer in werking trad. Dit duurde een half uur, maar werd buiten R’dam gevoerd. ’s Middags zijn we naar het dierenpark “Blijdorp”geweest, met zijn drieën, Bas, een vriend van hem en ik. Wij zijn daar de hele middag geweest en hebben er erg genoten. Het weer was hier vandaag beter als Zondag en Maandag. Bas en ik hebben afgesproken dat we Vrijdag weer naar H’sum vertrekken, van R’dam naar A’dam is minstens zes uur fietsen. Dus veel te ver. We gaan dan ’s morgens om 10 uur weg en hopen om een uur of 3, 4 in Hilversum te zijn.
Ik ga nu maar eindigen. Doe aan allemaal de groeten en krijg ik ook eens bericht weer om. Als ik thuis ben kan ik jullie nog veel meer vertellen en Bas natuurlijk ook.

Uw liefhebbende zoon

Onne

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s