Weinig dingen spreken zo tot de verbeelding als eten. De vraag wat en vooral ook waar we vandaag zullen gaan eten heeft een ongekende hardnekkigheid. Hoe vaak je de vraag ook beantwoordt, hij komt steeds weer terug. Voor de gewone dagen hebben wij een ritme gevonden waar menigeen jaloers op zal zijn en waar anderen van gruwen. En ook wijzelf veranderen het ritme en de maat af en toe, om maar bij de tijd te blijven. Momenteel eten wij op zondag patatjes met een lekkere salade, dat is gemakkelijk en feestelijk. Maandag is pizzadag en dinsdag eten we pasta. Woensdag kook ik altijd aardappels met sperziebonen en karbonade, het vroegere zondagsgerecht. Zo maak ik van de woensdag een zondag. Donderdag eten we sinds kort vegetarisch, in het belang van de dieren en vrijdag vis, in navolging van de katholieken. Zo volgen wij de hoofdstromen van het huidige tijdsgewricht, zonder daaraan gebonden te zijn, want ik volg nog steeds niet graag iemand anders. Op zaterdag is het dan of soep of een verrassing of we gaan uit eten, wat soms ook een verrassing is en soms eten we daar dan ook nog soep dus dan is het triple A. Wees trouw en flexibel hoorde ik laatst mijn meditatiegoeroe zeggen en daar zit wel wat in. Neem je wat voor maar hou je er niet al te strak aan vast want ja, soms kan het even niet. De laatste tijd eet ik ook nog al eens in een Indonesische Toko. In Monnickendam hebben we de heerlijke gerechten van Boemboe Bali en in Amsterdam lunch ik af en toe bij Toko Bandung. Dat is echt een goeie toko. Je kan er ook van alles kopen. Nadeel is wel dat het zoveel is dat ik niet meer weet wat wat is. Het is een mij totaal vreemde wereld. Ik weet wel wat ik lekker vind, maar hoe ik van al die ingrediënten iets lekkers kan maken, is mij een raadsel. Nu heb ik onlangs met mijn broer afgesproken om bij beide toko’s te gaan eten en hij heeft jaren in Indonesië gewoond, dus wellicht dat hij een tipje van de sluier op kan lichten. Eet smakelijk!
Ate Vegter, 20 maart 2017