694 Sandra Reemer

Kroepoekje is dood. Ze is 66 geworden. Ik schrok ervan toen ik het hoorde. Zo jong nog. Ze komt nog uit mijn jeugd, dat dan weer wel. Wat is haar oudste liedje eigenlijk? Ik denk Storybook Children, wat ze zong samen met Andres. Dat was in 1968 een grote hit, maar Sandra zong al vanaf haar tiende, met haar broer op een door haar vader zelf gemaakte gitaar. Ze heette eigenlijk Xandra, van Barbara Alexandra, maar die duivelse X mocht niet van de zusters in St. Michielsgestel en zo werd haar naam Sandra.

True love is een mooi nummer van Sandra en Andres, een duo dat in de jaren zestig en zeventig heel goed scoorde, totdat Andres er de brui aan gaf en een ander duo ging vormen met Rosie. Van Rosie en Andres hebben we vervolgens nooit meer iets gehoord, dus misschien was dat toch niet zo’n goed idee van meneer Dries Holten, maar Sandra zong rustig door. Of het nou haar stralende lach is of haar vrolijke stem, ik weet het niet, maar iedereen kent Sandra Reemer en iedereen kent heel veel liedjes van haar. Ze heeft drie keer meegedaan aan het Songfestifal, wat toen toch een echt een leuk Europees Songfestival was, Eurovisie weet je wel, met die onverwoestbare tune, en wat nu verworden is tot een oosteuropese stammenstrijd, maar dat terzijde. Het ging niet altijd even goed met Sandra. Ze veranderde haar naam weer in Xandra, maar de hit Colorado is toch ook meer alleen ritme dan iets anders. Misschien hadden de zusters dan toch gelijk. In ieder geval heette ze even later weer gewoon Sandra en ging ze televisieprogramma’s presenteren.

De beste waren die met Jos Brink. Hij noemde haar altijd liefkozend mijn lieve, lieve kroepoekje, maar kreeg daar wel heel veel brieven over want dat mocht natuurlijk niet. Sandra vond het allemaal geen probleem. Ze wist hoe lief hij het bedoelde. Nu zou dat allemaal niet meer kunnen. Je vraagt je wel eens af wat het woord vooruitgang daar mee te maken heeft. In ieder geval kunnen we nu heel toepasselijk haar grootste Songfestivalhit meezingen, in liefde voor haar. We zullen haar met liefde en weemoed gedenken. The party is over now. Borstkanker, zo gaat dat.

 

Ate Vegter, 6 juni 2017

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s