697 Zierikzee

Zierikzee is een mooi stadje op Schouwen-Duiveland. Het ligt aan de Oosterschelde, vlak bij de Zeelandbrug. Je komt er eigenlijk nooit langs. Als je het wil zien, moet je er echt naar toe. Wij waren er afgelopen weekend en het viel ons niet tegen. Het is ongeveer net zo groot als Monnickendam, maar dan veel mooier. Nee, dat kan natuurlijk niet, Monnickendam is veel mooier, maar Zierikzee is ook mooi en het heeft veel meer leuke winkeltjes. Er komen denk ik ook meer toeristen. Wij waren dus ook even aan het toeristen en zo kwam het dat ik Bob den Uyl tegenkwam in een leuk tweedehandsboekenwinkeltje. Ik bladerde hem even in en werd direct gegrepen door zijn prachtige proza: ‘Het bevalt me niet in dit huis en het ziet ernaar uit dat mijn verblijf korter zal zijn dan in de bedoeling lag. Dat is niet de schuld van het mij onderdak verschaffende echtpaar en ook niet van de inwonende Amerikaanse student die niets dan onzin uitslaat en daar zelf steeds hard om moet lachen – wel komt hij om de twee dagen dagen met een nieuwe vriendin thuis, en niets is ergerlijker dan aantrekkelijke meisjes in de kamer van een ander te zien verdwijnen…’ enzovoort. Je merkt wel, dat is echte literatuur! Daar kan geen thriller tegenop. Ik liep met het boekje naar de kassa liep rijker naar buiten dan naar binnen. Mijn vrouw en dochter waren even in een tweedehandsklerenwinkeltje en zo had ik even de tijd. Ik ging op een stoepje zitten en begon te lezen. Naast mij verzamelden zich enige vrouwen, die ook aan het winkelen waren. Er kwamen er steeds meer bij en ze praatten met elkaar over de kleren die ze gekocht hadden en hoe goed of slecht dat allemaal paste:

– Ja, ik ben hier heel breed, dus ik koop altijd een maat te groot.

– Ja, dat doe ik ook wel eens, maar dat vind ik zo vervelend. Dan heb ik liever dat het een beetje krap zit.

– Bij mij zijn de heupen wel goed, maar ik heb zoveel buste, dat is ook lastig hoor. Daar denkt niemand aan.

– O nee? Als ik iets koop in mijn eigen maat, dan gaat het heel moeilijk over m’n dijen, maar als ik de goede maat koop, dan kan er hier wel iemand bij. De vrouw in kwestie deed alsof ze iemand anders in haar broekriem stak.

– O, het is maar goed dat dit allemaal niet wordt opgenomen. Ze zouden ons eens moeten horen.

Lachend liepen ze nu verder.

Ik zag míjn vrouwen de winkel uitkomen. Ik sloeg mijn boek dicht, stond op en liep hen tegemoet. Zierikzee is een mooi stadje.

 

Ate Vegter, 11 juni 2017

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s