699 Vaegterrundgang

– Hoe was je vakantie? vraag ik aan Leo, die net terug is uit Denemarken.
– Heel goed, maar met vrouw en kind op vakantie is toch wel heel wat anders dan met je vismaten.
Leo is onlangs nog met zijn vrienden op vakantie geweest, herinner ik mij, maar we moeten er erg om lachen, zoals hij het zegt. Hij legt uit dat zijn vrouw en dochter niet zo geïnteresseerd zijn in dode herten, terwijl zijn vrienden dan onmiddellijk willen stoppen. We knikken begrijpend.
– En voor jou heb ik ook iets, zegt hij dan, terwijl hij een boekje laat zien met daarop een jong sneeuwwit vogeltje. Vadehavskysten staat eronder. Ik heb geen idee dat het waddenkust betekent, maar dat is ook niet belangrijk.
– Niet dat je erop lijkt, zegt Leo vergoelijkend, maar ik moest het toch voor je meenemen.

Hij bladert wat in het boekje en laat mij dan tot mijn verbazing een heel artikel zien over de rondgang van de vegter in Ribe, waar hij was. Vaegterrundgang i Ribe, staat er in het Deens en er staat een prachtige foto naast van een Vegter in levende lijve, met een goeiendag en een lantaarn met kaarslicht. Elke zomeravond is er in Ribe, dat ligt aan de westelijke waddenkust van Denemarken, een rondwandeling van de vaegter, de nachtwaker. De vaegter die ook de naamgever is van onze familie. Ik laat hem ter bevestiging nog even mijn ring en hangertje zien, met daarin ook dezelfde nachtwaker met lantaarn en goeiendag, dat is een knots om het gespuis de les te lezen en de lantaarn is voor het licht, dat snap je, het is immers een nachtwaker.

Een nachtwacht, Hollandser kan een familienaam bijna niet zijn zou je zeggen en toch zien we hier duidelijk skandinavische wortels. Al eerder vonden wij sporen in Noorwegen, maar zo duidelijk als nu kwam ik hem nog niet tegen. Ik zoek wat op vaegter en vaegterrundgang, en waar ik bij vegter alleen maar familie tegenkom, zie ik nu de traditie, gegoten in zwarte kostuums om de schouders van veelal oudere, maar in alle gevallen er heel betrouwbaar uitziende mannen. Nou ja, het oog wil ook wat, dat hebben ze in Ribe goed begrepen. Nu moeten wij toch ook maar eens naar Denemarken op vakantie om een echte Vegterrondwandeling mee te maken.

www.visitribe.dk

Ate Vegter, 13 juni 2017

www.atevegter.woprdpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s