729 Zondag met gerookte aal

Wanneer je op zondagmorgen om acht uur naar de sportschool fietst, dan is er wel iets aan de hand. Wanneer je dan op de Haven van Monnickendam in een drukte van belang terecht komt, dan is er nog wel meer aan de hand. Wanneer je dan overal de rook ziet opkringelen, de bierbuiken ziet schudden, gepraat en gelach hoort en je ruikt de vers gerookte paling dan weet je het weer: Jan Haring Race Weekend! Wat een drukte en gezelligheid!

Kom niet naar Monnickendam mensen, want het is hier heel druk en gezellig en met een beetje goeie wil kun je over de hoofden lopen, maar beter is het toch om dat niet te doen, want voor je het weet heb je gedonder aan je fiets hangen. Ik maak een paar foto’s en rij dan weer door naar mijn bestemming. Je kunt best in de hemel komen zonder dood te gaan, daar zijn hele goede voorbeelden van en de Fitstudio Waterland op zondag is er een van. Ik ben alleen want Lief is met haar zusje naar de IJ-hallen om leuke spulletjes op te duikelen, mooie merkartikelen voor een boterzacht prijsje. Ik zet mijn fiets op slot, dat hoeft eigenlijk niet in Monnickendam, maar het is meer uit gewoonte, en ga naar binnen. Ik log in en wordt verwelkomd door klassieke muziek. Achter de balie zit niemand, dus ik moet nu helemaal op eigen kracht starten. Ik trek mijn sportschoenen aan en zet mijn Feyenoord-bidon in het rekje. Zo voel ik me helemaal thuis. Het eerste rondje is het ergst en daarvan is de cross walker het moordendst. Het fietsen aan het eind is een welkome verademing. Dan even een slokje en nog een rondje. Nu gaat het al wat beter. Eitje, die tweede ronde. Voor je het weet ben je klaar. Iemand vraagt of ik van klassieke muziek houd, dan zullen ze het nog even laten staan, maar na het nieuws hoor ik toch iets anders.

Na afloop kijk ik nog even naar de analyse. Mijn coach wil alles het liefst nog ietsje zwaarder zetten, maar ik kan haar weerhouden. Het is zo al erg genoeg. Alleen het fietsen dan. Nou, vooruit dan maar. Ik fiets naar huis, opnieuw door de sfeer van feestgedruis en gerookte aal. Het ontbreekt er nog maar aan dat ze de Cats draaien. Thuisgekomen is het gelukkig weer gewoon zondagmorgen. Doodstil, met alleen een vliegtuig heel hoog in de lucht – en wat vogels dichterbij.

Ate Vegter, 9 juli 2017

voor ale verhalen:
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s