734 First Love

Wanneer je veel naar Radio 4 luistert dan komt het regelmatig voorbij: het Festival Oude Muziek in Utrecht. Met hoofdletters, want oude muziek moet je met respect behandelen, net als oude mensen, jongens en meisjes. Dit jaar is er met die oude muziek wel iets aan de hand, wat mij speciaal raakt. Ze gaan alle psalmen zingen – in één sessie, nou ja, in twaalf concerten. Ik citeer: ‘Het Nederlands Kamerkoor gaat in het Utrechtse Vredenburg met drie andere koren alle 150 psalmen zingen. Het moet een van de hoogtepunten worden van het Festival Oude Muziek later dit jaar.’

Nou heb ik het niet zo op zaken die iets moeten worden, want de verwachting schept de teleurstelling, maar goed, het is een mooi plan. Ik hoop alleen wel dat ze niet alle verzen gaan zingen, maar alleen het eerste couplet, want voor de ongeletterden, elke psalm heeft gemiddeld acht coupletten en dan ben je er niet in twaalf concerten. Psalmen zijn zo oud als de wereld, veel ouder dan beatmuziek bijvoorbeeld, die toch ook al bejaard aan het worden is. Ik zong ze al toen ik klein was en nog betrap ik mij er regelmatig op dat ik psalmen zing onder de douche: De Heer zal op staan tot den strijd, Hij zal zijn haters wijd en zijd, verjaagd, verstrooid doen zuchten. Of die andere, want ze zijn niet allemaal zo strijdvaardig: Het ruime hemelrond, vertelt met blijden mond, Gods eer en heerlijkheid. En ja, allemaal uit mijn hoofd hè, want ik sta natuurlijk niet met mijn bijbel onder de douche en allemaal in de oude berijming want ik was al voor het zingen van de nieuwe berijming de kerk uit. Och ja, bestond het hele leven maar uit psalmen en Bijbelse Geschiedenis, allemaal achten en negens en tienen op mijn rapport van de lagere school en de mulo. Daar kunnen de cijfers voor gedrag en vlijt niet aan tippen. Alleen voor fysica haalde ik ooit ook een tien. Voorbij, voorbij, het mooiste woord uit de Nederlandse taal.

En wat is dan eigenlijk je lievelingspsalm, want die zul je als gereformeerd jongetje toch ook wel hebben gehad. Welzeker, er is geen psalm die ook maar in de buurt komt van Psalm 33, die zo prachtig over muziek zingt. En waar kun je beter over zingen dan over muziek? Zingt vrolijk, heft de stem naar boven! John Miles wist dat ook: Music was my first love; and it wil be my last. Ook onder de douche.

Ate Vegter, 15 juli 2017

voor alle verhaaltjes:
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s