814 Eberhard van der Laan

Mijn hoogste baas is overleden. Het begon vanmorgen met een eenvoudig berichtje: Amsterdam gecondoleerd. Ik wist nog van niets, maar de schrik slaat je om het hart. De burgemeester is overleden, mijn burgemeester, terwijl ik niet eens in de stad woon, maar er alleen maar werk. Toch voelt het zo.

Ik moet vandaag toevallig naar de rechtbank en draag een zwart pak met zwarte stropdas, een eenvoudig eerbetoon. De regenboog staat over de stad als een beschermende hand nu zij haar vader moet missen. De hele dag is gedompeld in verdriet en rouw, maar we slaan ook vertwijfeld de hand voor de mond: wat is het snel gegaan. Hij is nog maar net gestopt met werken… en nu al dit. Je kunt er eigenlijk nog niet bij. Hij is er niet meer, die gemoedelijke gang, die gemakkelijke prater, dat krullerige haar dat alle kanten op springt, dat lieve lefgozertje dat burgemeester is geworden. Ik ken Eberhard al als jonge hond in de Amsterdamse politiek. Hij is onverschrokken en heeft het hart op de tong: ‘Ach flikker op, ik woon in de Baarsjes, waar woon jij?!’ Hij staat niet boven het publiek, hij is een van het publiek en praat met iedereen even gemakkelijk. Dan is hij plotseling verdwenen om tien jaar later weer het politieke toneel op te klimmen. Zijn haar is wat grijzer, maar zijn taal nog net zo kleurrijk: ‘Beloof maar wat minder, maar doe wat je belooft’. Hij wordt burgermeester en verovert de stad en onze harten. Iedereen spreekt lovend over hem en niet alleen nu hij overleden is, maar al ver voor zijn dood. Wanneer bekend wordt dat hij ziek is, sluit Amsterdam hem nog vaster in haar armen. Het is een wederzijdse omhelzing. Hij spreekt zijn liefde uit en hoopt dat Amsterdam toch maar die lieve stad mag blijven die ze is.

Tijdens een van zijn laatste publieke optredens laat hij zich als vanzelfsprekend ondersteunen door de koning. Het is een ontroerend beeld waaruit kracht en kwetsbaarheid samen spreken. Zo was hij ook: een grote, lieve man. We zullen hem heel erg missen.

Ate Vegter, 6 oktober 2017

http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s