833 Klassieke misverstanden

Vanmorgen om even over acht kom ik aan bij Fitstudio Waterland, mijn tweede huis. Op zondagmorgen kun je er fitten op klassieke muziek en ik loop er binnen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl iedereen die mij een beetje kent toch de wenkbrauwen of de schouders ophaalt en zich afvraagt wat er toch allemaal met die jongen aan de hand is.

Het is er stil. Alleen de twee deftige dames zijn er en die zijn ook al gauw klaar en dan ben ik er alleen, wat de zaak alleen nog maar erger maakt. Er komt nog een gast binnen die zoveel op mij lijkt dat wanneer een van de de deftige dames mij groetend naar buiten loopt hem aankijkt, wat ik dan wel weer heel erg grappig vind, ook al omdat ze op het laatste moment door heeft en zegt ‘O nee, dáar is-ie.’

Mensen die sporten en daarover evangeliseren vertellen je altijd dat het zo goed voor je is en zo gezond en dat je het ook zou moeten doen. Dat heeft mij allemaal nooit zo aangesproken en als weerwoord zei ik dan zoiets van lees je wel eens een gedicht of wannneer heb je je laatste boek gelezen, want om maar een van mijn eigen vooroordelen te bevestigen, sporters zijn geen lezers.

Maar nu ben ik zelf al een tijdje aan het lopen en rommelen en ik moet zeggen, het gaat om hele andere dingen, tenminste, laat ik voor mezelf spreken, ik sport om hele andere redenen. Ik ben begonnen om af te vallen en om de bijeffecten van de pillen te compenseren, maar ik kom er al snel achter dat het lekker is om te sporten, wat ik vroeger nooit had, en dat het een heerlijk gevoel is om gesport te hebben, wat ik mij ook niet herinner van toen ik op school moest sporten. Ik vond het altijd vreselijk, ook omdat ik er niet goed in was. Maar nu vind ik de fysieke gevoelens lekker en ook het gevoel van trots dat ik het gedaan hebt is lekker en bovendien krijg ik erg veel sociale waardering. Daar doe ik het niet voor (???) maar het is wel lekker. Waarom doe ik het dan? Om af te vallen zoals ik al zei en vooral omdat het gewoon lekker is, net als pindakaas. En omdat ik mij nu veel beter voel en omdat ik niet meer drink of rook en dan is sporten een van de lekkerste dingen die overblijven om te doen. Wel een beetje vreemd dat sporters al die informatie voor zichzelf houden. Wat zou dat toch zijn?

Ate Vegter, 23 oktober 2017
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s