836 Schoenen

Fats Domino is overleden en het nieuwe kabinet staat eindelijk op het bordes. Die twee zaken hebben alles met elkaar te maken, maar niemand lijkt dat te willen zien. Het gaat hier natuurlijk om de grote lijnen. We letten even niet op de details.

Om te beginnen, wie is Fats Domino, ik bedoel, wie was Fats Domino, sorry. Ik dacht eerlijk gezegd dat-ie al lang dood was dus het bericht van zijn overlijden verraste mij enigszins, om niet te zeggen dat het mij overviel. Fats Domino dood? Uitgezongen over Blueberry Hill? Nooit meer een thrill? Het voelde een beetje als oud nieuws, maar kennelijk leefde hij nog ergens in de diepere lagen van de muziekgeschiedenis. Heel langzaam ebde hij weg, zijn stem werd steeds zachter en het beeld steeds vager en nu was het dan eindelijk zo ver: 89 jaar oud neemt hij afscheid van de muziek en van het leven. Daarmee is er een einde gekomen aan een tijdperk, zeggen ze dan. Een einde aan het tijdperk van de rock ’n roll, beweren boze tongen, maar rock ’n roll zal natuurlijk altijd voortleven, ook al zijn alle dragers zo dood als Elvis zelf is. Kijk even naar zijn gezicht, Fats bedoel ik, zijn lach terwijl hij zingt. Je weet dat dit niet zomaar een zanger is. Je ziet het onmiddellijk, dit is een groot man die de muziek op handen heeft gedragen. Het is voorbij. Hij is weg. Vaarwel.

Dan het derde kabinet Rutte, dat staat er dan opeens, zestien personen, tien mannen en zes vrouwen. Bijna allemaal nieuwe gezichten. Een paar ken ik nog van vroeger, Slob, Wiebes, Koolmees, Zijlstra, die gaat nu opeens minder scherp worden zegt-ie, of minder bot, ’t is maar hoe je het bekijkt. We zullen zien of dat gaat lukken. Rutte kennen we van nu en de rest is voor mij behoorlijk nieuw. Dan kijken we even naar het algemene beeld. Wat mij opvalt is dat het zo’n vrolijke foto is – ik kijk even naar de foto in het Parool – met de schoenen van Hugo de Jonge als voorlopig hoogtepunt en ten tweede dat iedereen zo ver van elkaar af staat. Er is nog geen samenhang, geen hechtheid of gehechtheid. Dat is ook niet erg voor dag 1. Komt wel. Moet allemaal nog een beetje groeien natuurlijk.

Wel heel jammer dat een van de grootste winnaars er niet bij staat, maar dat terzijde. Je kan niet alles hebben, principes zijn ook wat waard en vanuit de oppositie moet je toch ook het nodige kunnen bereiken is geloof ik de gedachtegang. Ik zal daar niets van zeggen, want ik sta zelf ook liever aan de zijlijn dan op het bordes of op welk wankel trappetje dan ook, maar we gunnen ze het beste en wensen iedereen behouden vaart. Vaarwel.

Ate Vegter, 26 oktober 2017
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s