869 Rust en vrede

Tommy houdt niet van stofzuigen. Nu ken ik weinig mensen die dat leuk vinden maar onder poezen is het helemaal een zeldzaamheid. Er is misschien wel een filmpje te vinden van een kat die wild springend het stofzuigen begeleidt, maar bij poezen is dat uitgesloten. Tommy behoort gelukkig niet tot de uitzonderingen.

Hij moet zich eerst wel even oriënteren, wanneer hij voor het eerst met de stofzuiger kennismaakt en snuffelt er zoals dat hoort nieuwsgierig omheen, maar wanneer ik op de schakelaar druk, stuift hij ontzet naar boven. Na drie dagen is het voor hem bekeken. Zodra de kast waar de stofzuiger woont open gaat trekt hij zijn conclusies en vliegt de trap op naar boven, waar hij onder het bed wacht tot de stilte is weergekeerd. Dan pas durft hij zijn schuilplaats te verlaten. Hij gaat dan nog even voor het raam zitten of op bed liggen om helemaal bij te komen.

Pas veel later, wanneer iedereen het stofzuigen al is vergeten, gaat hij naar beneden met een air en een gratie alsof hij niet zojuist naar boven is gevlucht maar alles onder controle heeft en nu even argeloos zijn bakje komt leegvreten. Tommy houdt niet van onrust en herrie, maar is daarentegen dol op schaken. Dat geeft rust en stilte in huis en hij komt er graag bijzitten. Wanneer het partijtje te lang duurt en hij ziet dat wij alleen maar aandacht voor elkaar hebben en niet meer voor hem gaat hij zich er mee bemoeien. Hij doet dat op twee manieren: of hij gooit tijdens de wedstrijd stukken van het bord, of hij gaat nadat de stukken weer zijn opgesteld op het schaakbord liggen. Zo, nu is het genoeg geweest, zegt hij dan, hier wordt niet meer geschaakt. Kijk maar even naar mij en aaien vind ik ook niet erg.

Een enkele keer wil hij zelf ook wel een potje spelen. Hij heeft een bijzonder sterk strategisch inzicht en kan zich heel goed koest houden om dan zonder dat je er op bedacht bent opeens scherp uit te halen en je met stukken en al van het bord te vegen. Wanneer je daar zelf nog van zit bij te komen, zit hij al weer op zijn eigen plekje, drukdoende zijn vacht te onderhouden, want een poes heeft altijd wel wat te doen, ook al straalt hij nog zoveel rust uit.

Ate Vegter, 3 december 2017
http://www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s