871 Wintergasten

Vanavond wil ik graag het woord geven aan de eerste dichter in de serie Wintergasten. Het is al een wat ouder type, lichtelijk mensenschuw, hij houdt niet zo van volwassenen en verschuilt zich graag in de menigte. Je ziet hem meestal ‘s nachts en dan nog moet je wel even omhoog kijken want daar loopt hij het liefst. Soms hoor je hem kloppen, zachtjes tegen het raam.

Hij kleedt zich nogal extravagant, met zware ringen en handschoenen en lange rode gewaden en hij draagt ook graag een hoofddeksel, maar dat heb je wel vaker bij dichters, want ik ken ook wel een paar Franse dichters, die graag een alpinopet dragen en laatst sprak ik een dichter uit Groningen met een bivakmuts, maar daar kwam toch een hoop gedonder van, maar deze Turkse dichter, want dat is het, draagt het liefst een mijter. Hij slaapt er niet mee, want ik heb hem wel eens thuisgebracht, toen was het nogal laat geworden en toen hij zijn bed zag, zei hij: zo, eerst die mijter af, en viel vervolgens als een blok in slaap. Ik denk dat er toen wel het een en ander is misgegaan, want normaal werkt hij ‘s nachts vertelde hij mij ooit. Overdag doet hij alleen werkbezoeken. In ieder geval schrijft hij veel gedichten, echte wintergedichten, daarom is het ook zo’n passende gast voor de serie Wintergasten. Hij begint op zijn vroegst half november en dan maximaal een week of drie. Dan vindt hij het weer welletjes.

Kennelijk kan hij het er goed van doen, want behalve literair productief is hij ook erg gul, om niet te zeggen heel vrijgevig, om niet te zeggen dat het iemand is die flink uitpakt. Maar goed, hij had dus voor mij ook een gedicht geschreven, ja wat zullen we nou beleven, maar dit had hij uitgekozen en ik moest er erg van blozen, maar dat komt wel vaker voor, daar ben je een dichter door:

Lieve Ate (begint al gelijk goed)

Axe, dat heb jij toch niet nodig
dat is compleet overbodig
zo’n slanke man als jij
met twee mooie vrouwen aan je zij

Waar heeft Ate
al die kilo’s gelaten?
Hoe is dat zo gekomen
een lichaam van je dromen

Met een veel te krap sportsetje
het zag er niet uit maar wat let je
starten met hardlopen met fit op 4
en Milon cirkels van drie kwartier

Iedereen heeft je kunnen zien
tijdens de Sint Nicolaasloop met buurman Rien
Het is niet alleen sporten wat Ate doet
ook het schrijven gaat heel erg goed
Zonder kreunen, steunen en gevloek
staat er elke dag een stukje op Facebook
Je ambities is een column in de krant
en volgers in het hele land
Ik zal je wat vertellen
met Axe zijn je volgers niet meer te tellen

Groeten van de Winterdichter

Ate Vegter, 5 december 2017
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

  1. Wel een grap in een mop (met de letters die je nog over had).

    Ik heb 11 van de 15 rijmpjes klaar nu – help de Sint hier elk jaar; op de choc letter afdeling – daar is het altijd druk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s