875 Hoogvliegers

De KLM heeft de pet in de ban gedaan. Het is uit met de pet. Piloten die nog graag met een pet op willen lopen moeten zich ziek melden en lid worden van de Stichting Hoogvliegers, een organisatie die zieke kinderen voor een dag piloot laat zijn en aan wie de KLM de petten wil doneren, waarmee de zieke kindertjes gelijk hopeloos achter lopen, maar goed.

Het zit zo: de KLM schaft de pet van de piloot met ingang van 2018 af. Dat betekent dat je uiterlijk 31 december 2017 moet instappen om te vliegen met een gehoofddekselde piloot. Daarna mag het niet meer. In de afgelopen jaren is de pet regelmatig aangepast en gemoderniseerd, maar dat wil de KLM niet meer. De pet doet toch te veel denken aan de russische generaal Tkatjov, die een pet op heeft die drie keer zo hoog is als zijn hele hoofd. Verder moderniseren heeft volgens de KLM dan ook geen zin. De pet moet weg. Geen keuzevrijheid voor onze gedreven vliegers, het is petje op, petje af. Een tussenweg is er niet. Het is immers een uniform waartoe de pet behoort en een uniform is eenvormig en gelijk voor iedereen. Wat zou het toch aardig zijn en de KLM sieren wanneer zij niet van ouderwets naar modern overstapt, maar die keuze laat bij de individuele piloot. Je kunt je toch voorstellen dat je als piloot soms wel en soms niet een pet op wil. Ja maar dan moet je geen beroep kiezen waarin je een unifiom moet dragen. Dat is waar. Ik zelf hou bijvoorbeeld ook erg van hoeden en petjes en draag ze ook graag maar ik loop en rijd en vlieg ook graag blootshoofds. Voor de fotot wil ik wel even poseren met pet alsof het mijn gebruikelijke uitrusting is, maar iedereen weet dat die pet normaal gesproken keurig op het dashboard ligt.

Ik vraag mij overigens af of dat bij piloten ook niet het geval is. Ligt de pet in de cockpit op het instrumentarium, hangt-ie ergens aan een haakje of moeten ze hem ook onder het vliegen op – of juist dan? Of alleen in de passagiersruimte, of alleen wanneer de passagiers hen kunnen zien? Je weet dat allemaal niet. Moeten ze soms ook plassen met een pet op? Talloze vragen die nu helaas niet meer beantwoord hoeven te worden alleen omdat de KLM zo nodig met z’n tijd mee moet gaan. Ik denk dat nog veel piloten hun pet willen houden, ook al mogen ze hem niet meer dragen. Je bent toch niet voor niets piloot of generaal geworden.

Ate Vegter, 9 december 2017
www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s