877 Code Rood

Kan code Rood een stralende lach opleveren? Ik denk het wel. Ik weet het wel zeker. Het kan ook veel ellende opleveren. Het hangt er maar van af wat je ermee doet, met zo’n code. Vandaag is een dag van alle kleuren. Het begon gisteren al met code Geel. Schiphol dicht, honderden vluchten gecancelled.

Wat ik heel grappig vond is dat Martijn Bink staat uit te leggen dat bijna alle vluchten gecancelled, ik bedoel geannuleerd zijn, dat je dat op de achtergrond op de borden ook ziet en dat hij dan vertelt dat de mensen in lange rijen voor de balie van KLM staan om vervolgens te horen dat hun vlucht gecancelled ik bedoel afgelast is en dat KLM moeite heeft om alle passagiers te informeren. Wanneer ze zich even omdraaien en luisteren naar Martijn dan weten ze precies hoe het zit, maar goed, niet iedereen heeft zijn TV bij zich op Schiphiol en op je telefoon kijken, je hebt toch wel wat beters te doen wanneer je vlucht afgelast ik bedoel geannuleerd is. Ondertussen is dat nog maar het begin. Er gaat wel meer niet door. Vanmorgen tijdens de spits valt het nog wel mee, zeker hier. In het zuiden is het dan allemaal al wat erger, maar dat is altijd zo. Richting zuid en oost is het weer altijd heftiger dan in het westnoorden. De kustgebieden worden door de zee altijd wat afgevlakt qua weer. Daarom heet het ook een zeeklimaat. In de loop van de dag wordt het allemaal erger.

Het begint opnieuw te sneeuwen en omdat het nu geen zondag is om sleetje te rijden maar een gewone maandag om te werken kondigt het KNMI van schrik gelijk code Rood af. Wat is er mis met Oranje? Dat is een hele goede vraag. Er is van alles mis met Oranje. Ze hebben zich niet gekwalificeerd, ze spelen beroerd, nog niet eens arrogant. Ze nemen niet eens de moeite om een wedstrijd te willen winnen, maar ooit zal oranje in bloei weer staan. Nu even niet, maar ooit. Alles staat nu direct op Rood. Dat betekent: ga niet de weg op, nee, ik bedoel, ga eerder naar huis. Het is zo erg dat de weerman, die een heel mooi pak aan heeft en die normaal het nieuws afsluit nu het nieuws mag openen met het weer om uit te leggen wat code Rood precies inhoudt: het betekent dat het weer heel veel maatschappelijke overlast geeft. Niet een beetje vertraging maar echt giga ontwrichte wegen en ook in de lucht. En dat zal de hele avond tot middernacht zo blijven, dus liever nu snel naar huis en anders op je werk blijven slapen.

Ondertussen genieten de kinderen van de sneeuw. Dit is wel echte sneeuw, papa, nu al twee dagen. Ze heeft het nog bijna niet meegemaakt en ook voor ons doet het lichtelijk ouderwets aan. Ik krijg trek in erwtensoep met spek en roggebrood. Het is weliswaar maandag pizzadag, maar aan pizza kan ik nu even niet denken.

Ate Vegter,11 december 2017
www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s