878 Leren gaat in je kouwe kleren zitten

Vanmorgen zag ik dit beeld in de tuin, een tafel met wat bloempotten en daarop een hele hoop sneeuw. Meer dan ik in jaren gezien heb. Toen moest ik denken aan onze oude zegswijze: Aprilletje zoet, heeft ook nog wel eens een witte hoed. Het is geen april, maar duidelijk wel een witte hoed. Wat weet ik daar verder nog van? In mei leggen alle vogeltjes een ei en maart roert zijn staart.

Wie kent er nog meer? Ik niet. Ja, januari is louwmaand, februari sprokkelmaand, augustus oogstmaand, oktober wijnmaand en november slachtmaand, maar dan houdt het echt op. Het hele rijtje is vast wel ergens op internet te vinden, net als alle zegswijzen met een maand erin, maar dat gaan we niet doen. Wat is er eigenlijk aan om dat op te zoeken? Je hoeft het niet te weten, als je maar weet waar je het kunt vinden, dat is het nieuwe adagium om het leren te ontmoedigen, maar het is toch ook wel zo aardig om nog enige parate kennis te hebben, of enig gereedschap in die bovenkamer te hebben liggen zodat je ook iets hebt om mee na te denken. Gisteravond was ik met Sofieke bezig de plaatsnamen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg te leren, kijk daar ligt Maastricht, daar komt Jean vandaan, en Heerlen daar komt Kitty vandaag. Ja, Jean komt geloof ik ook uit Heerlen maar hij heeft het altijd over Maastricht. Kijk, zo gaat de wereld leven. Zeeland, daar zijn we met Jolan en Emiel op vakantie geweest, weet je nog, in Haamstede, nee, dat is niet Edam, dat was later en dichterbij. En waar ligt Nederland? Nou, dat ligt er zo’n beetje omheen, maak het nou niet te ingewikkeld voor je vader want die heeft ook alleen maar de Mulo en de Zulo gedaan. (Pieter Vroon, wie heeft zijn ziel, noemde de universiteit altijd de Zulo: zéér uitgebreid lager onderwijs.) Ik kan toch moeilijk zeggen, je hoeft dat niet te leren, want dat kun je allemaal opzoeken. Ja, maar papa, ik moet het leren van de juf, o ja, de juf. Gelukkig staat zij nog eenzaam en alleen op een voetstuk. Hoe lang nog? Wanneer zal ook haar gezag ter discussie gesteld worden of erger, beschimpt? Pffft, de juf, het zou wat.

Soms hoor je de puberale toon al voorzichtig doorklinken in de stem van deze negenjarige en het is dan ook met grote nieuwsgierigheid dat we de ontwikkelingen blijven volgen. Heb je je kleren in de was gedaan? Nee, papa. Wil je dan even koorts opnemen, want dan ben je niet helemaal lekker. Ja, ik voel me ook niet zo lekker… Ze dacht warempel nog even dat ik het meende. Gelukkig luistert ze nog wel, en gaat ze de trap op naar boven… maar ach, hoe lang nog? Het leven van een ouder gaat ook niet over één nacht ijs.

Ate Vegter, 12 december 2017
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s