882 Door de filmset naar het koor

Opeens zit je met je hele huis in een filmset. Nou ja, zo plotseling is het ook weer niet want een dag eerder komt de productieassistente Jolien als een heraut aankondigen wat er gaat gebeuren en of wij misschien de hele avond een grote filmlamp in onze kamer willen. Van zes toch acht – ja serieus, dat vraagt ze. En omdat ze heel aardig is en ook belangstelling toont voor ons huis en omdat ze Jolien heet misschien wel, zeg ik ja.

Vinden wij niet erg om de hele avond in het donker in de keuken te zitten toch, want dat moet ook. Ik weet niet waarom, maar zo zijn we in ieder geval op het ergste voorbereid en het hele verhaal met de lamp gaat uiteindelijk niet door zodat wij rustig door de gordijnen, waarin ik een kunstmatig spleetje heb geconstrueerd, kunnen gluren naar de dichtstbijzijnde filmopname in ons leven ooit. De hele avond staan er auto’s in de straat. Je kunt zo wel zien dat het niet echt is maar film, want ten eerste staan alle auto’s stil, ten tweede staan ze allemaal de verkeerde kant op, ten derde zitten er mensen in die eindeloos wachten tot er wat gebeurt en ten vierde staan er hele grote lampen die tot diep in de nacht een plens licht over ons pittoreske straatje gooien. Ja, tot diep in de nacht, maar zover is het nog niet, want om half negen moet ik naar de Bonte Os om te oefenen met ons zelfopgerichte Binnendijk Kerstkoor. Het zou tot acht uur duren maar opnames lopen natuurlijk uit, want alles gaat mis, net zoals in het gewone leven, maar bij film roep je dan cut en gaat alles over en in het gewone leven roep je kut en ga je gewoon verder, een minimaal maar toch belangrijk verschil. Om even voor half negen trek ik mijn jas aan en loop dan toch maar met mijn fiets aan de hand door het licht. Dus als je binnenkort een bedrijfsfilmpje – want dat moet het worden – ziet en daar loopt opeens zonder enige aanleiding een man met een hoed op en een lichtgrijze fiets aan de hand door het beeld, dan weet je dat dat hier is opgenomen.

Het zingen gaat goed. We zingen op één na alle sterren van de hemel. Dinsdag weer oefenen en dan donderdag voor het echie om kwart over zes bij de Grote Kerk, komt allen tezamen. Zaterdagmiddag in Swaensborch en ik hoop dat we zaterdagmorgen ook nog op de Middendam gaan zingen. Toch weer heel spannend in die donkere dagen voor kerst die er nu wel echt aankomen.

Ate Vegter, 16 december 2017
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s