893 Week zonder werk

Het is de most eh de meest wonderlijke tijd van het jaar, niet de kerst, niet oud en nieuw, maar juist die week ertussen. De tussentijd zal ik maar zeggen. Een heerlijke week, vaak zonder werk, niet voor iedereen natuurlijk, want als je vuurwerk voortijdig ontploft wil je wel naar het ziekenhuis kunnen, maar velen zijn vrij en ook ik werk deze week niet.

Zo’n week zonder werk voelt als een tuin zonder sneeuw, zo rustig. Je hoeft geen sneeuwballen te gooien, geen sneeuwpop te maken, niet van de helling af te sleeën met de kinderen, je hoeft je eigen straatje niet schoon te vegen en je hoeft het ook niet mooi te vinden of leuk. Kortom een heerlijke tijd, vergelijkbaar met een sloot zonder ijs en een Gouwzee zonder koek en zopie. Je hoeft niet te schaatsen, te hoeft geen prestatie te leveren door een rondje Marken – Volendam – Monnickendam te rijden, je hoeft geen kou te lijden en je hoeft niet te doen als of je het leuk vindt omdat de kinderen zo graag op het ijs staan. Dat leuk vinden zit mij kennelijk nogal hoog, daar kom ik gaandeweg ook achter, en ik heb daar inderdaad een broertje aan dood, dat ik iets leuk of erger nog, grappig zou moeten vinden. Hoeft allemaal niet deze week.

Gewoon een beetje rommelen, een spelletje doen, lekker uit eten, krantje lezen, beetje sportschool, even naar de fotograaf, even naar de garage, dat vind ik altijd een leuk uitje, ook al is de aanleiding vaak een raar geluidje of iets dat het niet meer goed doet, maar ja, dat heb je met klassiekers, een bezoekje hier en daar, lekker kletsen over de volgende vakantie, je afvragen waar de kerstbomenverbranding is, op het Hemmeland, ik bedoel wanneer, zaterdag 6 januari om 16.45. Heb ik allemaal uitgezocht, hè. Dat vind ik dan wel weer interessant, of ze het voor elkaar krijgen om die bomen precies om kwart voor vijf aan te steken, of is het de bedoeling dat de boel dan al aardig in de hens staat. Je weet dat nooit met die brandweer, aansteken is toch heel wat anders dan blussen, dan moet immers altijd zo snel mogelijk.

Dat soort vragen kan mij wel bezig houden en ook de vraag of ik wel of geen vuurwerk zal kopen dit jaar, wel of geen oudejaarsloten, wel of geen oliebollen, wel of geen rood overhemd bij mijn Spaanse Zorro-uitrusting, wel of geen Vegters Rolletjes. Al met al een week met talloze vragen die zich hoop ik allemaal vanzelf zullen beantwoorden en voor je het weet is het dan 1 april, 1 januari bedoel ik. En dan… duurt het nog maar even voor ik voorgoed ijsvrij heb.

Ate Vegter, 28 januari 2017
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s