914 Vorstvrij in de winter

Opnieuw een januari zonder vorst. Koning Winter ijsbeert ongedurig door zijn paleis. Buiten rukt zijn vriend de Wind aan de kale takken. Derk Storm steekt de kop op en Jan Hagel striemt langs de straten. Ze hebben veel plezier samen, maar Koning Winter kan het eigenlijk niet goed hebben. Hij heeft de pest in.

Al jaren is hij de sleutel van de kast met de Elf Steden kwijt en nu dit weer. Al sinds de uitvinding van de winterband heeft het amper gesneeuwd. Zijn scepter voelt klam aan en zijn kroon knelt, voelt zwaarder dan die van de lieve, oude Koningin Elisabeth. Ach, wat was dat toch een mooie tijd, dat zij samen incognito schaatstochtjes maakten op het Tjeukemeer en erwtensoep met roggebrood aten bij de lokale koek en zopie. En iedereen maar denken dat hij een eenvoudige Rotterdamse jongen was die gezellig met zijn moeder een dagje uit schaatsen was. Na afloop gingen ze dan samen eten bij Van der Valk, dat toen nog gewoon appelmoes met een kers erop serveerde, waar Elisabeth altijd zo dol op was dat ze haar lakeien op pad stuurde om hele voorraden appelmoes met kersen in te slaan tot je er doodziek van werd.

Nee, zo goed had Koning Winter zich al jaren niet meer gevoeld. Nou ja, een jaar of vier geleden nog en zes jaar geleden, hij wist het niet meer precies, maar hij had toch ooit op de Gouwzee geschaatst, toen je ook daar nog op het ijs mocht staan met koek en zopie. Sinds de onbegrijpelijke regels dat ook al verboden hebben, vanwege het gevaar van samenscholing en verdrinking, heeft het eigenlijk niet meer gevroren. En iedereen kijkt naar hem, dat weet hij ook wel. Híj moet er wat aan doen en liefst dit jaar nog. De mensen beginnen nu al voor de grap een elfstedentocht te plannen, alsof dat zou helpen. Hij heeft ook al gelezen dat ze dat dan maar op de fiets of zelfs lopend doen, als een soort provinciaal Pieterpad. Waarom wil het ijskonijn niet meer? Dat is de grote vraag. Waarom dooit het onophoudelijk sinds de koude oorlog is afgelopen, is dan de volgende vraag. En waarom stemt iedereen tegenwoordig op Antivries, uit angst voor wat eigenlijk? Waar zijn de mensen bang voor? Is het pure koudwatervrees of hebben ze echt last van wintertenen?

Koning Winter weet het ook niet meer. Hij slaat zijn dekbed op en kruipt onder de wol. Netflix staat zachtjes aan op Frozen. Hij voelt zich nu wat behaaglijker. Buiten rammelt zijn vriend de Wind aan de ramen en Derk Storm laat de bomen buigen voor de koning: Kom, koning! Kom! Kom pret maken en spelen! Doe mee! ’t Is winter!’ Maar de koning is al in slaap gevallen.

 

Ate Vegter, 17 januari 2018
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s