932 Graaf Floris en de dood

We zien elkaar elk jaar. Dat is de bedoeling. Het duurt wel eens wat langer maar het ritme zit er wel weer in de laatste jaren. Daarvoor zagen we elkaar een tijd niet en daarvoor weer vaker, zoals dat in zoveel levens gaat. Ik leerde hem kennen toen ik twintig was en hij dertig.

Als je weet hoe oud ik nu ben dan weet je ook hoe oud hij is. Niet dat het belangrijk is maar we praten vaak over het leven en leeftijd is daar wel een onderdeel van, zeker wanneer je in het laatste kwartier van de tweede helft speelt en geen zicht hebt op verlenging of penalty’s en ook nog rekening moet houden met sudden death. Dat geldt voor iedereen. Maar ter zake. Wat is in het leven meer ter zake dan de dood? We komen uit hetzelfde nest, dat maakt alles gemakkelijker. Wie is je vader en wie is je moeder, daar hebben we het niet over, want die kennen we. We praten graag over onderwerpen vertrouwd als een oude jas. Het leven na de dood, de dood tijdens het leven, het leven voor de dood en de dood voor het leven, dan heb je een idee. Net als bij vogels heb je ook bij mensen nestblijvers en nestvlieders, en dan gaan gesprekken over meer dan de waarheid en de zekerheid.

Ik vraag mij bijvoorbeeld af of ik naar de afspraak toe mijn hoed zal opzetten. Ik heb er vanaf gezien, want je kunt hem maar laten liggen en zie tot mijn vreugde dat mijn goede vriend wel een hoed bij zich heeft. Dat wordt toch een beetje Jansen en Janssen wanneer je allebei een hoed draagt, ook al geeft het een diepe, eenzame verbroedering. En met hoed lijk je ook een beetje op de man waar we te gast zijn, maar die zal daar nooit iets van zeggen. In ieder geval eten we smakelijk en drinken we een glas en vragen we ons af wat God al die tijd deed voordat hij besloot te gaat scheppen en waarom er sindsdien zoveel kinderleed in de wereld is. Daarnaast bespraken we de mogelijkheden van buitenaards leven. Daar kregen we niet helemaal zekerheid over net zo min als over het eerste onderwerp. Laten we zeggen dat ze zich goed weten te verstoppen. Dat verschaft mij veel genoegen want alles wat je zeker weet leidt maar tot ballast.

Ik heb hem nog een boek meegegeven en een ander boek aangeraden, want het evangeliseren krijg ik er niet zomaar uit. Hij begrijpt dat wel. Volgende keer beter, nee, net zo goed, want zoals mijn goede vader zei, beter is de vijand van het goede. En dan moet de zondag nog beginnen.

Ate Vegter, 4 februari 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s