954 IJsmeester met vorstverlet

Het zal toch maar je taak zijn om juist bij heel koud weer te meten en te regelen. Er zijn echt mensen die dat leuk vinden. Elke winter is het weer raak. Ik bedoel, het is nog maar zelden het geval dat. En nu op 25 februari is er ook nog geen sprake van. De tijd begint toch een beetje te dringen en de zon te klimmen en dat maakt het allemaal niet gemakkelijker.

De laatste was ook eind februari dus het kan nog wel, maar stiekem beginnen we toch al aan het voorjaar te denken en het water heeft er zo te zien ook helemaal geen zin in. Ik stel vast dat het al dagen berekoud is en dat er nog steeds geen ijs ligt. Het zal mijn vriend de wind zijn. Ik zal Demis Roussos eens vragen. Wanneer het zo zacht waait als hij zingt, dan ligt er in no time ijs, maar het waait harder. Aan Demis kun je ook direct wel zien dat hij geen ijsmeester is. Nu heb ik me laten vertellen dat het water wel afkoelt wanneer het zo koud is en waait, tot zover klinkt dat logisch, en dat wanneer het dan stopt met waaien het ijs plotseling en veel sneller bevriest. Daar zullen we dan maar op hopen voor de mensen die willen schaatsen.

Wat mij nog het meest verbaast is dat er op water altijd golfjes te zien zijn en dat ijs altijd strak is. Je kunt in de vorige zin rustig twee keer bijna invoegen, maar dan nog. Ik kan me herinneren dat we ooit op de Gouwzee hebben geschaatst en dat we het er dan over hadden of het nog door zou gaan, maar dan lag er al een tijdje zeker tien tot vijftien centimeter. Ik weet de preciese dikte ook niet, maar nu heeft iedereen het er al over terwijl er nog helemaal geen ijs ligt hier. Nul komma nul centimeter. Ja, in de haven liggen wat losse schotsen, waardoor je daar straks helemaal niet meer kunt schaatsen, maar verder is het overal water wat de klok slaat. Dan waren de winters in Groningen vroeger wel anders.

De stratenmakers op de Graaf Willemlaan hebben vorstverlet, maar de ijsmeesters in Friesland toch ook, om over de Rayonhoofden nog maar niet te spreken. Die drinken alleen nog maar koffie, of zijn ze toch al bij elkaar? Laat het maar gauw lente worden, want het is ook voor de konijnen veel te koud buiten.

Ate Vegter, 25 februari 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s