956 Mies Bouwman 1929 – 2018

Lieve mensen, het is zover. Mies Bouwman is overleden. Dat zijn van die dagen waarvan je weet dat ze er ooit aankomen, maar die je onbewust voor je uit schuift. Je wil er niet aan denken en nu is het dan opeens al weer gisteren. Zo snel gaat dat. Een tijdperk is afgesloten. De televisie mag uit.

Wanneer ik het berichtje op mijn mobiel binnenkrijg zitten we net bij de pizzeria – maandag pizzadag – en  ik word er helemaal ongeduldig en opgewonden van. Ik wil zo snel mogelijk naar huis want Mies is overleden en daar wil ik bij zijn. Nu zal het de hele avond op drie netten alleen nog maar over haar gaan en daar wil ik geen drie seconden van missen.

Wat een teleurstelling is dat. Ik kom thuis en zet de tv aan. NPO 1, 2 en 3, geen Mies te bekennen. Allemaal de gewone rommel. Zelfs De Wereld Draait Door draait gewoon door. Maar dat kan toch niet? Zij moeten er aandacht aan geven. Ik spoel terug naar begin gemist en zie eindelijk het ontroerende begin van DWDD met Matthijs, die op speciaal verzoek van de familie van Mies in zíjn programma vertelt dat Mies overleden is. Freek de Jonge en Maarten van Rossum zijn als goede vrienden van Mies aangeschoven en in no time is iedereen, vooral Mart Smeets, in tranen. Zo mag het van mij de hele avond wel doorgaan, maar na tien minuten wordt de herdenkingsdienst afgebroken en gaan ze over tot de feestelijke inhuldiging van de Olympische medaillewinnaars. Ja, zegt Matthijs, dat doen we alleen omdat Mies het zo gewild zou hebben. Daar heb ik altijd een enorme hekel aan dat ze direct, je bent amper dood en nog niet eens begraven, gelijk in jouw geest gaan handelen en spreken. Ik vind dat zo pedant. Ik hoop dat jullie dat bij mij uit je hoofd laten. Doe wat je wil, maar laat mij er in vredesnaam buiten. Ook de hele verdere avond is er amper iets over Mies te zien. Alleen op RTL 4 of 8 een kort in memoriam. Voor iemand die 25 keer de Intocht van Sinterklaas heeft gedaan en heel Nederland aan haar voeten had valt het mij een beetje tegen.

Gelukkig opent de Volkskrant vanmorgen wel groot met haar overlijden en kan ik nog van alles lezen over Open het Dorp, Zo is het toevallig ook nog eens een keer, Eén van de Acht en In de Hoofdrol, bijvoorbeeld dat ze een uur voor de uitzending niet gestoord wil worden en vlak voor de show een stukje Kip’s leverworst neemt met een rum-cola, wat ze later vervangt door een wijntje, vanwege het boeren.

Ik hoop dat we in de komende dagen nog wel wat meer van haar zien, zoals die mevrouw Van Dooren die zich bij de lopende band bijna alle prijzen weet te herinneren, wat ook geen wonder is want ze heeft dertien kinderen en dan ben je wel gewend het een en ander te moeten onthouden.

En er is nog iets met Mies, maar dat doen we morgen.

Ate Vegter, 27 februari 2018
www.atevegter.wordpress.com

6 Comments

  1. Ate, er was om 21.30 een in memoriam op npo 2. En er schijnt een mooi intvw te zijn van vorig jaar door een mw vd Volkskrant.
    Vraag: wie is nu de nieuwe “mies” op de huidige tv??

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s