957 Wat zou jij doen?

Vandaag is een beetje saai stukje, maar ja, we moeten er even doorheen. Er is nog iets met Mies. Ze heeft aan de wortel van mijn ongeloof gestaan. Daar kon ze niks aan doen, maar ze had er wel alles mee te maken, net als de mensen uit kerk waar ik destijds uitgestapt ben. Die konden er ook niks aan doen, anders hadden ze het wel gedaan.

Het punt is dat die twee toen ik heel jong was elkaar ontmoetten in mijn hoofd en daar is het misgegaan. Of juist heel goed. Het zit zo. De vraag is een gesloten vraag en het zijn er een paar. Zo lang je ja antwoordt ga je door. Bij nee mag je stoppen. Bestaat God? Bestaat de hemel? Komt Mies Bouwman in de hemel? Wat zou jij doen? Met name de derde vraag is actueel.

Ik weet ook wel wij gaan er niet over en zij ook niet, maar destijds hadden we daar wel opvattingen over. Ik was, dat weet je misschien wel, een gereformeerd jongetje en wij leerden van alles in de kerk en op de vereniging en op de catechisatie. Bijvoorbeeld dat er buiten de kerk geen zaligheid is. En dan kun je geloven wat je wil maar zolang je niet bij de ware kerk bent aangesloten kom je niet in de hemel. O ja, en Mies dan, dacht ik dan. Wij maakten daar wel grapjes over, dat er een gordijn in de hemel hangt en daarachter zitten dan de mensen uit onze kerk, want die denken dat ze er alleen zitten, maar het was ook een serieus gespreksonderwerp in mijn hoofd, waar ik niet uitkwam.

Ik kende teveel fijne, lieve mensen die ik heel graag mocht, maar die niet in onze kerk zaten en de beroemdste van hen was Mies. Het had niets te maken met het feit dat ze ontslagen was bij de KRO en de Volkskrant, want daar wist ik allemaal niks van en het ging ook niet over de rel rond Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Het was de tijd van Een van de acht, ik was achttien jaar en had net belijdenis gedaan en ik wist ook wel dat heel veel mensen daar toen al veel genuanceerder over dachten, maar de centrale vraag bleef toch, wat doet Petrus, want die gaat erover, dat weet je toch hoop ik wel, met heel lieve, fijne, goede, verstandige mensen, die niet geloven?

Ik vind het nog steeds een dilemma om niet jaloers op te zijn. En je kunt wel zeggen daar gaan wij niet over, maar de hele wereld staat in brand in de strijd tussen mensen die dit of dat wel of niet geloven. Goed, laat ik het niet te groot maken. Het is zo al ingewikkeld genoeg. Kijk, nu denk ik, ik geloof niet in de hemel, maar ze mag er van mij wel in. Schiet ze ook niks mee op maar is toch beter dan andersom.

Ate Vegter, 28 februari 2018
www.atevegter.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s