961 Lente in de stad

Vandaag zal het wonder der seizoenen zich opnieuw voltrekken. Je gelooft het eigenlijk niet, maar je weet dat het gaat gebeuren. Ik geloof de voorspellingen tenminste wel, die zeggen dat het vanmiddag acht tot negen graden gaat worden. Het is nu nog min één en gisteren was het nog min zoveel en berekoud, ook op het ijs, nee juist dáár!

Wat hebben we een plezier gehad op het ijs in de haven aan het Prooijen in de kleine stad M. Ik zeg het er maar even bij dan weet iedereen waar het is en kan je het ook vinden met Google Maps. IJspret noemen ze dat. Nou moet ik zeggen, het ijs was inderdaad op die plek heel goed te doen. Bij sommige schepen zag je nog wel echt water waar je zo in kon glijden, maar in het midden was het sterk en glad als een pas geschoren kin. En de wind was al gaan liggen. Dat maakte het een minder heroïsche maar meer plezierige ondernemning. Ook vandaag zou je nog kunnen gaan schaatsen, maar dan moet je wel een beetje voortmaken, want in de loop van de dag zal het steeds gevaarlijker worden.

Zo breekt dan de lente aan en weet je weer waarom wij in Nederland altijd over het weer kletsen, terwijl dat in de meer aangename en zuidelijker landen veel minder het geval is. Hoe meer siësta, des te minder gespreksstof over het weer. Soms vraag je je wel eens af of ze in Valencia ook een weerman hebben: Ja, signore en signoritas, vandaag is het zonnig en warm, net als gisteren en de verwachtigen voor morgen zijn toch ook zonnig en warm. Ik vrees dat er wel iemand is die zich daarvoor leent. En het is behalve saai ook jaloersmakend lekker, dat weer. Dat is het vervelende van het tegenovergestelde.

Zo is het eigenlijk altijd goed, omdat aan het uitkomen van je wensen ook praktische bezwaren kleven om nog maar niet te spreken van wetten die in de weg staan. Kortom, fijn dat het weer vandaag weer een opknapbeurt krijgt. Aan het eind van de week zijn we alles weer vergeten en regent het gewoon als vanouds. Geniet ervan!

Ate Vegter, 4 maart 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s