965 De rijkste gasten ter wereld

Het is vandaag 8 maart, internationale vrouwendag, maar de column van Bert Wagendorp in de Volkskrant gaat over de rijkste mannen ter wereld. Eigenlijk over de rijkste man ter wereld, en dat is op dit moment Jeff Bezos. Het gaat niet principieel over mannen, maar de rijkste mensen zijn allemaal kerels. Vrouwen geven meer om gezelligheid dan om geld misschien. Ik kan niet voor hen spreken.

Mannen willen traditiegetrouw altijd net een iets grotere auto dan de buurman en een iets hoger salaris ook graag en daar kan ik me dan wel weer in vinden. Wie heeft de grootste en wie kan het verste. Die Jeff Bezos kende ik niet. Ik dacht dat Bil Gates en Steve Jobs de rijkste mannen waren, maar Steve is al overleden, dus die telt niet meer mee en Bill is dus ook de rijkste niet en Mark Zuckerberg van Facebook ook niet. Nee, het is Jeff en die is van Amazon. Begonnen zoals het hoort in de garage en precies op het juiste moment uitgegroeid tot de rijkste man ter wereld, net als die andere gasten, die allemaal wel in de top vijf staan. De oude rijken waren Henry Ford en David Rockefeller die we ook allemaal wel kennen, maar de allereerste rijke man ter wereld was de Prediker, oftewel koning Salomo.

Daar sta  ik ook wel even van te kijken. Bert heeft het allemaal uitgezocht en die Salomo had omgerekend zo’n 2.110 miljard dollar in goud en zilver in de garage van het paleis liggen, dat is heel wat meer dan Jeff Bezos, die nu als eerste mens niet omgerekend maar echt meer dan 100 miljard dollar in zijn bezit heeft, namelijk zo’n 127 miljard. Donald Trump heeft niet meer dan een schamele 3 miljard. Is ook wel de moeite waard, maar Salomo is de rijkste en juist hij gaat er het luchtigst mee om. Hij vindt het allemaal maar  ijdelheid en najagen van wind. Tja, je streeft het na en als je het hebt is het meer een last dan een lust.

Nu vind ik al die rijkdom niet zo interessant. Wel geniet ik ervan dat Bert in zijn citaten van de Prediker kennelijk de Nieuwe Vertaling van het NBG uit 1951 gebruikt. Dat is voor gereformeerde jongetjes als ik de gewone bijbel, die we allemaal kennen. Daarna zijn er veel nieuwere vertalingen gekomen, met Goed Nieuws en Groot Nieuws en leegte in plaats van ijdelheid, maar er gaat toch niets boven de oude Nieuwe Vertaling, met daarachter de psalmen, die ik onder de douche ook graag in de oude berijming zing: ‘De Heer zal opstaan tot den strijd, Hij zal zijn haters wijd en zijd, verjaagd, verstrooid doen zuchten.’  Werkt beter dan menige shampoo.

Inmiddels begin ikzelf ook steeds meer op een oude berijming te lijken, dus wie weet, daar zal het wel mee te maken hebben. Oud nieuws is toch nog altijd het minst verontrustend en het prettigst om naar te luisteren. De rest heeft geen enkel nut onder de zon.

 

Ate Vegter, 8 maart 2018

www.atevegter.wordpress.com

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s