966 De weerman in een zwembroek

De tijd vliegt, dat weet iedereen. Maar soms vliegt zij uit de bocht. Ze gaat dan gewoon te snel voor mij. Ze glipt als zand door je vingers. Zandloper komt in zijn vrije tijd op snelheid. Neem nou de afgelopen winter. Die duurde een week! En weg was-ie! Foetsie! Verdwenen! Opgelost! Dooi!

Het ijs is nog maar net dik genoeg. Ik heb de schaatsen nog maar amper aangetrokken, drie slagen geschaatst op het Prooijen, we weten het nog goed en het is al weer gebeurd. Van min vier naar plus negen in een dag. Voorbij. Ik blijf er maar even bij stilstaan want dan lijkt het nog sneller te gaan. Een snellere winter dan die van vorige week heb ik nog nooit meegemaakt. En nu is het dan lente.

Zonovergoten natgeregende weilanden, het is prachtig. Het is nog geen voorjaar, want dat begint pas 20 maart, pal voor de verkiezingen. Nee, nu is het dan de zogenaamde meteorologische lente. Die meteorologische lente is een hulpmiddeltje voor de weermannen die graag hun cijferstjes laten zien. Die lopen dan mooi van maand tot maand. De winter duurt dan van 1 december tot 1 maart. Lekker makkelijk. Heeft niets met de werkelijkheid te maken, want de echte winter duurde een week, dat heb ik net uitgelegd. Bovendien is het nu in het echt nóg winter. Dat gaat maar door, alsof het niet ophoudt, maar die weermannen zijn er al mooi klaar mee, terwijl wij ermee blijven zitten.

Ze houden ondertussen dan misschien van statistieken en computers, maar soms vraag je je af of ze wel eens buiten de deur komen. Zouden ze het kruisje op de studiovloer ooit wel eens verlaten? Zouden ze dat keurige pak wel eens verwisselen voor een regenjack of een zwembroek? Je kunt het je amper voorstellen. Het zijn van die hopeloze vragen, waar je dan in de vroege ochtend maar mee blijft zitten. Tot je opstaat en een besluit neemt. Het is gedaan. De winter is voorbij. Het is lente. Nu of nooit. Maar eerst koffie. En dan aan het werk.

Ate Vegter, 9 maart 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s