967 Linksaf naar de haven

Er wordt gedemonstreerd in Rotterdam. Soms wordt er ook gestaakt. Kan gebeuren. Waar gewerkt wordt, wordt het werk ook af en toe neergelegd, al is het alleen maar om het werk te verbeteren. Maar nu wordt er gedemonstreerd omdat het werk moet stoppen. Rotterdam moet kolenvrij worden. Alle fossielen het land uit. Nederland gasvrij. Van die dingen.

Dat is een goede zaak. Je kan er beter mee stoppen voordat het opraakt, anders moet je stoppen wanneer het opraakt en dan zit je met de ongebakken peren. In Rotterdam wordt gedemonstreed op de Coolsingel tegen de kolenoverslag in de Coolhaven. Dat is op zich al heel grappig, maar de kolenhandel heeft nog wel meer bijgedragen aan de Nederlandse taal.

Die kolen komen al jaren aan in de haven en vroeger ging alles niet zo geautomatiseerd als nu, maar werd alles nog gesjouwd, overgegeven en aangepakt. Ik geloof dat kolensjouwer een heel gewoon woord is, dat in onbruik is geraakt, net als de kolenman en de kolenkit. Ik heb hem vroeger nog vaak bijgevuld in het kolenhok, die kit. En altijd als het roetkoud was.

Terug naar de haven. Die gasten pakten de kolen aan vanaf grote schepen uit Engeland, want daar kwamen de meeste kolen vandaan. En ze hadden echt geen Engels op school geleerd dus ze moesten zich maar weten te redden. Dat deden zo goed en zo kwaad als het ging en ze pikten elke dag een woordje op en zo ontstond de taal die iedereen op de schepen en in de haven sprak: steenkolenengels. Zo staat het ook in de Dikke Van Dale: steenkolenengels, bastaardtaal van Engels en Nederlands die zeelieden en arbeiders op kolenboten gebruiken; (vandaar in het algemeen) zeer slecht Engels.

Dat gebruiken staat nu nog in de tegenwoordige tijd en de demonstranten willen graag dat dat verleden tijd wordt, zodat steenkolenengels alleen nog gesproken wordt door policiti: If you want to go to heaven, you go left of by the stoplights.

Ate Vegter, 10 maart 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s