974 Een muzikaal momentje

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest bestaat honderd jaar. Nu ga ik zelf ook al aardig die kant op, dus dat schept een band. Bovendien kom ik ook uit Rotterdam en die specifieke klank verloochent zich nooit. Ze willen het daar graag met zoveel mogelijk mensen vieren en daarom is het een jaar lang feest met mooie concerten en allerlei speciale activiteiten.

Ze laten oude dirigenten weer optrommelen en op 9 en 10 juni is er een speciaal jubileumconcert met dirigent Yannick Nézet-Séguin en mezzosopraan Joyce DiDonato. Ze spelen werk van Händel, Mozart, Boccherini, Bellini en Rossini. Het belooft een prachtige avond te worden daar in De Doelen, waar ik in mijn jonge jaren toch vaak geweest ben, onder andere naar de pianoconcerten van de toen net als ik nog piepjonge Martha Argerich. O, wat kon die toen al heel mooi pianospelen en nog steeds hoor ik haar regelmatig op de radio, want dat merk ik wel met het ouder worden, oude liefde roest niet maar mijn muziekvoorkeur gaat meer en meer naar radio 4.

Des te aangenamer dat onze jonge dochter de boel af en toe opschudt met radio 538, zowel thuis op de Sonos als op weg in de Volvo. Heel af en toe hoor ik dan ook nog wel eens een mooi nummer tussen de enorme klereherrie in. Maar goed, dat dachten ze vroeger ook van ons toen wij met de Stones en de Earring begonnen, denk ik. Even terug naar Rotterdam, want ze hebben daar iets aardigs bedacht. Verspreid in de stad staan op verschillende plekken zogenaamde luisterstoelen. Ik dacht bij het Centraal Station en op het Beursplein voor De Doelen en nog op een paar plaatsen. Op de website schrijven ze erover: ‘Op diverse prominente plekken in Rotterdam zetten we vanaf maart 2018 grote luisterstoelen neer, die uitnodigen om even te gaan zitten en van onze muziek te genieten. Je kunt er even tot rust komen met klassieke muziek, of er juist nieuwe energie uit putten: in deze tijd gunnen we graag iedereen een moment met ons orkest.’

Kijk, dat vind ik nou een heel leuk idee. Ga naar Rotterdam en kom bij van alle sores met de mooiste muziek. Het schijnt dat je uit zes verschillende programma’s kunt kiezen dus er zit altijd wel wat van je gading bij. En is het te ver, dan loop je gewoon naar de radio (wie heeft er thuis nog een radio staan?) en zet je hem op 4. Ik ga gauw weer een stukje hardlopen met de nooit vervelende Ab Nieuwdorp van Fitop4. Zo kan ik mijn in de winter ondergesneeuwde loopconditie weer wat oplenteren.

Ate Vegter, 16 maart 2018
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s